Actualitate Stiri 

Mii de decizii de recalculare au pornit către pensionarii din județul Dâmbovița

Mii de decizii de recalculare au pornit către pensionarii din județul Dâmbovița

Am spus-o mereu, întâlnirile dintre autorități și reprezentanții Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice din județul Dâmbovița sunt un exemplu de bună practică în ceea ce privește relaționarea, comunicarea, punerea pe tapet a unor probleme importante pentru comunitate, pentru viața de zi cu zi a cetățenilor, în special a bătrânilor. Ar avea multe de învățat urmărind cum se desfășoară astfel de întâlniri responsabilii din alte instituții publice, sindicate, ba chiar și comunicatorii politici care, fie vorba între noi, sunt slăbiți la capitolul relaționare și comunicare, la prezentarea problematicii sociale și la căutarea unor soluții de rezolvare.

Membrii Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița au acea politețe în limbaj, modul simplu, concret de a expune o diversitate de situații din sfera socială, fără să se aprindă, fără să cadă pe panta vreunei politici partizane.

Președintele acestei entități, Gheorghe Popa, și membrii Consiliului, format din lideri din diferite zone profesionale, luptă, fără patimă politică, doar pentru binele cetățeanului, reprezintă cu respect interesul pensionarilor. De pildă, astăzi, la întâlnirea desfășurată în cadrul Instituției Prefectului, prezidată de subprefectul Marian Tănase și Gheorghe Popa, a fost atacată problema sistemului de pensii, a recalculărilor impuse de noua lege. Bătrânii dâmbovițeni trebuie să știe cum stau lucrurile la acest capitol. Ce înseamnă, de fapt, modificările legislative pentru marea masă a pensionarilor, la ce eforturi trebuie să se înhame pentru a-și recupera drepturile în conformitate cu legea.

Așa cum bine a spus subprefectul Marian Tănase, în preambulul ședinței, rolul instituțiilor publice este acela de a trata cu seriozitate toate problemele și de a găsi soluții de rezolvare, astfel încât cetățenii să nu sufere, să nu se simtă marginalizați.

A venit să răspundă la întrebările iscate din ușoara neîncredere apărută în rândul pensionarilor cu privire la finalitatea pozitivă a acestui act de recalculare și reașezare a sistemului de pensii directorul Casei de Pensii Dâmbovița, Mihai Toni Ciprian. Șeful instituției le-a făcut o prezentare generală a modului în care se desfășoară activitatea de recalculare, de trimitere a deciziilor către beneficiari, acțiune care implică un volum mare de muncă și o atenție sporită.

Situația la Casa Județeană de Pensii Dâmbovița nu este una tocmai fericită în contextul activității desfășurate, înscrise într-un anumit interval de timp, cu o largă presiune publică asupra instituției și cu starea de provizorat. Instituția și-a schimbat locația, datorită lucrărilor de reabilitare și modernizare a sediului aflat pe strada Tudor Vladimirescu. Acum, la Casa de Pensii se imprimă și se emit deciziile de pensionare la nivelul întregului județ Dâmbovița. Până la această dată, a mărturisit directorul Mihai Toni Ciprian, au fost evaluate 107.566 de dosare de pensii aflate în plată. În prima etapă, au fost primite 45.000 de dosare pentru a fi imprimate deciziile și transmise către populație. Au mai fost descoperite, în urma acestei activități, unele erori care au fost corectate din mers. Este prima tranșă de decizii care vor fi trimise către beneficiari. Este vorba despre 33.000 de decizii. Către Poșta Română au fost deja transmise 20.000 de decizii. Urmează ca astăzi să fie livrate și celelalte. Procesul de imprimare continuă cu alte etape, în funcție de vechimea în muncă. La Casa Județeană de Pensii Dâmboviţa, pentru a definitiva la timp procedura, se lucrează intens, chiar și după orele de program.

Mihai Toni Ciprian speră ca, până pe 15 august, să termine de imprimat și transmis către Poșta Română deciziile respective.

Napoleon Dobra, președintele pensionarilor din localitățile de pe Valea Dâmboviței, ca întotdeauna, a ridicat onest, simplu, o problemă pusă pe tapet de bătrânii din zonă, care sunt bombardați cu informații din media sau alte surse de multe ori confuze. A spus Napoleon Dobra că sunt mulți pensionari care nu au înțeles întocmai procedurile aplicate conform noii legi, ba chiar s-au lansat zvonuri, speculații, cum că pensionarii, după această recalculare, vor primi bani mai puțini. Napoleon Dobra a vrut ca oamenii să fie lămuriți clar, să cunoască întocmai cum stau lucrurile.

Directorul Casei Județene de Pensii l-a asigurat pe Napoleon Dobra și implicit pe pensionarii dâmbovițeni că nici o pensie nu se va diminua în urma acestor evaluări.

„Dacă prin absurd, în urma reevaluării și recalculării va primi o decizie de pensie cu un cuantum mai mic, în plată rămâne cuantumul actual. Deci, nu se va tăia nicio pensie”, a explicat Mihai Toni Ciprian.

A mai precizat Napoleon Dobra că oamenii sunt speriați și din cauza posibilității apariției unor eventuale greșeli de calcul care vor duce și la procedura de returnare a banilor primiți. Nu este exclusă nici această variantă.

„Mă întreb, cu ce ar fi pensionarii de vină dacă se ajunge la o asemenea situație. Trebuie găsite modalități de rezolvare fără să fie afectat pensionarul”, a spus reprezentantul pensionarilor de pe Valea Dâmboviței.

Directorul Casei Județene de Pensii a dat asigurări că toate problemele atât în mod particular sau la general vor fi rezolvate.

Începând cu data de 1 septembrie, la casele de pensii vor putea fi luate în calcul toate documentele valide pe care pensionarii le vor depune la instituție, de unde să reiasă stagii de cotizații, grupe de muncă etc.

A mai urmat o sesiune de întrebări legate de noul sistem de pensii, la care directorul Casei Județene de Pensii a răspuns lămuritor, dar totuși prudent.

Sursa: incomod-media.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook