Actualitate Economic Stiri 

Se sparge putregaiul reactoarelor modulare. Amplasamentul fantomă de la Doicesti nu corespunde geologic

Se sparge putregaiul reactoarelor modulare. Amplasamentul fantomă de la Doicesti nu corespunde geologic

Pericolul ca Nuclearelectrica să piardă 243 milioane de dolari, pe lângă cei 9 milioane de dolari deja pierduți, este foarte mare. Sutele de milioane de dolari ar finanța studiul de fezabilitate pentru proiectul mort în fașă al NuScale, în condițiile în care cel mai costisitor studiu de acest gen nu ar avea cum să depășească câteva sute de mii de dolari. Mai mult, ultimele informații arată că amplasamentul de la Doicești ar avea probleme geologice, iar acest lucru se știe încă din 1970.

Presiunile americanilor pentru ca România să accepte proiectul NuScale au fost uriașe, ne spune Florin Ghiulbeghian, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare. În acest moment, cel mai mare pericol este ca Nuclearelectrica să mai piardă 243 milioane de dolari, pe care vrea să-i dea pentru studiul de fezabilitate al reactoarelor modulare NuScale, un studiu care nicăieri în lume nu ar costa mai mult de câteva sute de mii de dolari. Cei din Ministerul Energiei s-au cam trezit și dau din colț în colț, astfel că nimeni nu mai vrea să-și pună semnătura pe devalizarea Nuclearelectrica. Cel mai grav este că zilele acestea se pregătește o hotărâre de guvern care să fie adoptată cât mai rapid și prin care Executivul să-și asume finanțarea NuScale din banii companiei de stat Nuclearelectrica, avertizează Florin Ghiulbeghian, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare. ”Pe de altă parte, cred că Marcel Ciolacu va fi avertizat zilele acestea cu privire la implicații, pentru că se pare că la CSAT au fost trimise niște note informative care nu corespund adevărului în ce privește proiectul NuScale. În Ministerul Energiei sunt foarte mulți care s-au trezit, au început să înțeleagă și nu le convine situația”, ne-a declarat Florin Ghiulbeghian, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare.

Proiectul mort care înghite sume colosale

Amplasamenul de la Doicești nu va lua niciodată avizul de mediu, pentru că sunt niște probleme geologice acolo, susține Florin Ghiulbeghian. ”Nici Ceaușescu nu a putut să dea drumul la centrala termolectrică de la Doicești și a lăsat doar o mică centrală. Nimeni de la Agenția de Mediu nu va semna așa ceva, mai ales că este o problemă care se cunoaște din anii ‘70. Și apoi, ce studiu de fezabilitate din lume costă 243 milioane de dolari, când maximum poți plăti câteva sute de mii de dolari? Or aici s-au dat deja niște milioane de dolari pentru studiu de prefezabilitate”, mai precizează Florin Ghiulbeghian. Acesta mai arată că NuScale a primit un aviz provizoriu de la NRC, omologul american al CNCAN-ului românesc, urmând să-și modifice proiectul în vreo 800 de puncte. Acest lucru se regăsește pe site-ul NRC-ului, printre cele 300 de pagini, însă nimeni din minister nu are interesul să studieze documentul.

Drumul spre nicăieri

Pentru ca un proiect nuclear să poată fi implementat în alte state, el are nevoie mai întâi de avizul țării sale, după care proiectul se depune la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care dă avizul final după ce se depun toate documentele din care să reiasă că sunt îndeplinite toate condițiile de securitate, de transport, partea structurală, antitero, formare profesională, aprovizionare, până la depozitarea deșeurilor nucleare. Pentru acest aviz final de la AIEA, acum 4 ani erau necesare 27 de alte avize naționale sau continentale. NuScale nu a luat decât unul, afirmă Florin Ghiulbeghian. Pentru a se permite construcția unei centrale nucleare mici, medie sau gigantică în Europa, acest aviz AIEA este obligatoriu. Este o procedură extrem de complicată ca să ți se dea voie să construiești și durează 8-10-12 ani pentru un proiect nou, iar NuScale este un proiect nou, care folosește alt tip de combustibil, alt tip de reactoare, alt tip de generatoare. Este o tehnologie destul de nouă și nu corespunde cu niciun reactor existent pe partea de control al proceselor nucleare.

Riscuri mari

NuScale consideră că, dacă reactoarele sunt mici, nu mai au nevoie de supraveghere permanentă, de personal. NRC-ul spune însă că riscurile sunt mult mai mari pentru că se încalcă protocoale de securitate care sunt stabilite pentru reactoarele nucleare. După această fază de obținere a avizelor și de certificare a proiectului urmează partea de intrare în producție a echipamentelor. Nuclearul este nivelul zero de siguranță națională în toate țările, nu există nimic care să treacă peste nuclear, nici terorism, nici amenințări bio, nici armament chimic. De aceea se cere o deosebită implicare a tuturor serviciilor în acest domeniu și de asta și durează atâția ani toate procedurile. Odată cu obținerea avizului, trebuie să treci la începerea producției de echipamente. Fabricile care produc echipamente nucleare trebuie certificate tot de către AIEA. În acest moment, NuScale nu are nicio fabrică cu care să fi semnat contract, cu excepția Doosan din Coreea de Sud, care a dat drumul la un mic prototip de reactor nuclear, urmând să vadă când îl termină, cum îl termină, ne mai spune Florin Ghiulbeghian.

Costuri prea mari

Evident că nu există niciun prototip al reactorului modular și nici nu au cum să-l finalizeze pe un proiect necertificat, semnalează Florin Ghiulbeghian. Acesta mai amintește și de costurile mari, de 9 miliarde de dolari pentru reactoarele modulare ale NuScale. ”Oferta de la Westinghouse Electric este de puțin peste 5 miliarde de dolari pentru reactoare clasice de 1.400 MWh. Deci o putere instalată de 3 ori mai mare costă cam de 3 ori mai ieftin. Iar tehnologia este aprobată, cea mai nouă centrală fiind cea din Emirate, cu 4 astfel de reactoare, construite de coreeni și de Westinghouse Electric, cu un preț de 20 și ceva de miliarde de dolari pentru 6.000 de MW. Cum să justific o investiție de 9 miliarde de dolari într-o centrală cu 460 MW? Cel mai mare cost al MWh din nuclear este amortizarea centralei. Si atunci îți trebuie 25 de ani să amortizezi investiția. Una e să amortizezi o investiție de 6 miliarde dolari și alta e să amortizezi una de 18 miliarde de dolari, la o capacitate echivalentă”, ne-a mai declarat Florin Ghiulbeghian, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Bună Guvernare.

Sursa: national.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook