National 

”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașe

”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașe

 

Puternicul cutremur care a lovit luni sudul Turciei şi Siria vecină are u”Marele cutremur” din Turcia, pe înțelesul tuturor. Cum s-au răspândit undele seismice ucigașen bilanţ devastator din cauza unei combinaţii de factori: momentul în care s-a declanşat, locaţia sa, o falie relativ liniştită timp de două secole şi clădiri prost construite.

Specialiștii spun că sunt atât de multe victime, în primul rând, din cauza forţei fenomenului, fără precedent în Turcia de la cutremurul din 1939, care a avut loc într-o regiune dens populată.

Pământul s-a cutremurat la ora locală 04:17 (3:17, ora României) şi toţi cei care dormeau au fost pur şi simplu “prinşi ca într-o capcană când casele lor s-au prăbuşit”, a declarat Roger Musson, cercetător asociat la British Geological Survey, relatează AFP, potrivit News.ro.

 

În plus, construcţia caselor “nu corespundea cu adevărat unei zone cu risc de cutremur major”, a explicat pentru AFP specialistul, autor al unei cărţi consacrate cutremurelor. Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că linia de falie seismică a fost relativ calmă în trecut.

 

”Marele cutremur” din Turcia, de anul acesta, nu a avut un epicentru clar

Cutremurul principal de luni, 6 februarie 2023, a avut loc la o adâncime mică – 17,9 kilometri, potrivit USGS – în apropierea oraşului Gaziantep. În zonă locuiesc două milioane de oameni.

Un infografic realizat de AFP arată modul în care s-au răspândit undele seismice ucigașe în mai multe sate și orașe din Turcia.

De asemenea, în infografic se poate observa faptul că seismul de 7,8 nu a avut un epicentru clar.

Chad Myers, meteorolog CNN şi expert în vreme severă, a explicat de ce replicile au fost atât de puternice.

Replica de 7,5 a fost “un cutremur în sine”, a spus Myers în emisiunea ”This Morning” de la CNN. “Ar fi putut să fie cel mai puternic cutremur în regiune din 1999 încoace”, a spus expertul.

“Întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre epi-linie. Două plăci tectonice masive – cea arabă şi cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, pe aproximativ 160 de kilometri dintr-o parte în alta, s-a deplasat pământul”, a explicat Myers.

Seismologii se referă la acest eveniment ca la o “falie de alunecare”, când plăcile se ating şi, dintr-o dată, alunecă lateral una pe lângă cealaltă, a mai spus Myers.

Și, nu în ultimul rând, mai trebuie remarcat faptul că seismul de luni dimineață din Turcia și Siria s-a simțit inclusiv în Egipt, Liban, Cipru și Iraq – potrivit agenției de presă Anadolu.

Sursa:știrileprotv.ro

 

 

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook