Politic 

Contre între PSD și PNL privind programul de guvernare. Măsurile pe care vor să le introducă social-democrații

Contre între PSD și PNL privind programul de guvernare. Măsurile pe care vor să le introducă social-democrații

 

„Programul de guvernare nu este doar al PSD” au ținut să-i transmită liberalii. Aceștia nu sunt de acord nici cu planul mai vechi al social-democraților de introducere, în următorii ani, a impozitului progresiv pentru salariile mari.

 

Social-democrații au în plan reducerea taxelor pe salarii pentru angajații cu venituri mici sau medii. În partid s-a avansat ideea ca lefurile de până la 3.000 de lei sau de până la 5.000 de lei să fie impozitate cu 15% mai puțin față de acum. Asta ar însemna o reducere cu o treime a poverii fiscale, dar nu este clar dacă banii rămân la angajați sau la patroni.

 

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Cum menții forța de muncă dacă e impozitată cu 47%? Rămânem fără români dacă nu intervenim și nu găsim soluții.”

Tot PSD insistă cu taxarea pe cifra de afaceri a companiilor care rulează peste 100 de milioane de euro anual. Măsura a fost deja criticată de economiști care au arătat că sunt domenii în care firmele au cifre de afaceri mari, dar profituri mici.

 

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Cred că perioada optimizării fiscale a cam luat sfârșit. Veniturile excepționale trebuie impozitate.”

Reporter: „Măsurile se vor aplica de anul asta?”

Marcel Ciolacu: „O să venim și cu deducerile. Vor fi parte pe care dorim sa le implementăm și o sa fie pe termen mediu.”

 

Această taxă s-ar aplica doar pentru anumite domenii și în anii în care companiile au profit. Liberalii nu sunt însă de acord, pentru că măsura, spun ei, ar duce la creșterea prețurilor chiar la produse de bază.

 

Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL: „Nu ne dorim nicio taxă suplimentară pentru companiile din România, pentru că și așa companiile din România au fost încercate.”

 

O altă idee de reformare a actualului sistem fiscal ar fi reducerea TVA pe alimente, pentru a scădea inflația la sub 10%, de la 16% în prezent. Social-democrații nu spun însă dacă vor scăderea prețului doar pentru șase alimente de bază sau pentru mai multe produse. Nici această propunere nu are susținerea PNL.

 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avansat aceste idei înainte de a se consulta cu partenerii de la PNL. Protocolul de colaborare dintre cele două formațiuni prevede că Nicolae Ciucă rămâne în fruntea Guvernului până pe 25 mai.

 

sursa:stirileprotv.ro

 

 

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook