Ieftinire istorică în România la carburanţi. Cât costă benzina şi motorina astăzi, 20 decembrie
Ieftinire istorică în România la carburanţi. Cât costă benzina şi motorina astăzi, 20 decembrie
O nouă ieftinire a carburanților a avut loc astăzi. Benzina a coborât la pragul de 6 lei pe litru. În ultimele trei săptămâni, prețurile au scăzut cu aproape un leu pe litru. La una dintre cele mai ieftine staţii din Bucureşti preţul este acum de 6 lei pe litru la benzină şi de 7,16 lei la motorină.
Veste bună pentru şoferi. Carburanţii continuă, cel puţin pentru moment, să se ieftinească. Liderul pieţei de distribuţie, Petrom, a afişat şi astăzi o ieftinire semnificativă de 10 bani la pompă, atât la benzină, cât şi la motorină. Dacă luăm în considerare ultimele trei săptămâni, prețurile au scăzut cu până la 90 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat în istoria recentă.
În acest moment, preţul benzinei standard este, în medie, de 6,55 de lei pe litru, iar al motorinei de 7,68 de lei pe litru. Însă preţurile reale pe care le plătiţi la pompă sunt cu 50 de bani mai mici, ca urmare a subvenţiei de la stat.
Înainte de această compensare, adică în luna iulie, un litru de benzina costa în jur de 8,06 lei, iar unul de motorină deja depăşea 9 lei. Dacă vom mai avea parte de acest ajutor şi anul viitor, vom afla în următoarea şedinţă de Guvern, pentru că deja există voci care spun că după toate ieftinirile nu ar fi nevoie de această subvenție.
Surse: Guvernul ar putea renunța la compensarea prețului la carburant
Scad şansele ca anul viitor să mai primim subvenţia de 50 de bani pe litru la carburanţi. Drept care s-ar putea să ne trezim cu aglomeraţie la pompă pe final de 2022.
Surse din guvern spun că nu ar mai fi nevoie de această compensare, după ce preţurile combustibililor au scăzut destul de mult în ultima perioadă.
Dacă ar dispărea subvenţia de 50 de bani, am ajunge să plătim pentru benzină 6,7 lei, iar pentru motorină 7,8 lei. Chiar şi aşa, benzina costă, acum, în medie, cu un leu şi 50 de bani mai mult decât la sfârşitul lui 2020, momentul în care preţurile au început să crească. Dacă va mai exista sau nu subvenţie anul viitor ar trebui să aflăm după următoarea şedinţă de Guvern.