Eveniment 

Satul din România în care s-a născut primul bebeluș după 47 de ani. Părinții s-au mutat aici, alături de alți 20 de locuitori

Satul din România în care s-a născut primul bebeluș după 47 de ani. Părinții s-au mutat aici, alături de alți 20 de locuitori

Glasul unui nou născut se aude din nou pe uliţele satului Şapartoc, pentru prima dată în jumătate de secol. Andreea şi Radu Moldovan au renunţat la viaţa de oraş şi s-au mutat în satul cu doar 22 de locuitori de lângă Sighişoara. Aici l-au adus pe lume pe Zian, care este primul nou- născut al localităţii în ultimii 47 de ani.

În satul Şapartoc naşterea lui Zian a fost o sărbătoare: doar e primul copil care vine pe lume aici în ultima jumătate de secol. Părinţii i au ales numele după ce au văzut un documentar despre Arsenie Boca și au aflat că Zian a fost numele de botez al starețului de la Prislop.

Primul bebeșul după 47 de ani

Radu Moldovan: Băiatul nostru este primul nou născut, după 47 de ani în arhivele bisericeşti şi administrative. Suntem pur și simplu mândri de băiatul nostru și de comunitatea noastră care a început să crească.

Andreea are 30 de ani iar Radu 35. Cei doi sunt mulţumiţi de decizia de a se muta la ţară, chiar dacă viaţa e mai grea decât la oraş.

Andreea Moldovan: Aici, la țară este foarte mult de lucru. Încercăm să avem grijă de gospodărie și de restul sarcinilor. Ne place, este frumos, este liniște. Avem parte şi de turişti frumoşi, care ne trec pragul, care vin pe Via Transilvanica. Acum chiar nu cred că aș mai dori să locuiesc la oraș, m-am obișnuit aici și cred că este un mediu și mai frumos pentru Zian în natură. O să mergem și la oraș, la grădiniță, la școală, dar activitatea va fi în continuare aici.

Tinerii nu mai sunt obligaţi să meargă la oraş nici măcar pentru provizii.

Radu Moldovan: Am devenit sustenabili din punct de vedere alimentar, avem un solar, avem cultură în câmp, preparăm o grămadă de bunătăți, dulcețuri, bulion, facem tot felul de chestii pe care le punem pe iarnă. Asta a fost și ideea, să ne facem o casă la țară, să ne producem produsele noastre.

Casa veche au cumpărat o de la o femeie din sat care tocmai se mutase la oraş. Cu ajutorul specialiştilor au recondiţionat o numai cu materiale ecologice. Au păstrat toate elementele tradiţionale, ba chiar le au pus în valoare.

Vecinii sunt foarte bucuroşi că s-au mutat tinerii în satul din care lumea pleacă, nu vine.

Vecini: Avem tinerii de aici, Moldovan, cu care ne avem ca copiii noştri, noi avem trei copii şi cinci nepoţei şi toţi sunt plecaţi. Asta ne bucură, că vine tineret, care să schimbe un pic. Avem pe Zian, care-i născut aici,  să-i dea Dzeu sănătate şi să-l vedem pe aici că merge pe strada noastră.

Satul Şapartoc, asemenea multor altor localităţi din România, a fost depopulat după Revoluţie. Din 800 de locuitori au mai rămas doar câteva familii. Localitatea se află pe traseul Via Transilvanica, care începe la Putna și se termină la Drobeta Turnu-Severin, după ce străbate 10 județe și 1.262 de kilometri.

sursa: observator

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook