Politic 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi-a dat demisia: Nu pot colabora cu Klaus Iohannis

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi-a dat demisia: Nu pot colabora cu Klaus Iohannis

“În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării. ”Nu pot colabora cu Klaus Iohannis”, a motivat Dîncu demisia.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, şi-a dat demisia de la şefia Ministerului Apărării, în această dimineaţă. El a motivat gestul într-un mesaj postat pe Facebook, în care a declarat că nu s-a putut înţelege cu preşedintele României, Klaus Iohannis, care este şi comandantul suprem al Armatei: “Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”.

“În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. 

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române. Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române,  din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a scris pe Facebook Vasile Dîncu.

“Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia dlui Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării. Vom reveni cu detalii privind asigurarea interimatului”, a transmis Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dîncu: Nu mi-a cerut nimeni nimic ilegal

“Nu mi-a cerut nimeni demisia. Nu vreau să afectez în acest moment funcţionarea apărării. Nu mi-a cerut nimeni nimic ilegal. Nu mi-a cerut nimic domnul preşedinte (întrebat dacă Iohannis i-a cerut să semneze contractul pentru înregistrarea corvetelor)”, a explicat Vasile Dîncu reporterilor, la ieşirea din Parlament.

Reacţii după demisia lui Dîncu

“Îi respect decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumesc pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, în urma anunţului demisiei lui Vasile Dîncu.

“Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni. Dar Ciucă tremură în fața PSD-ului.

USR va taxa în continuare orice derapaj al guvernării. Guvernanții sunt în slujba țării și nu trebuie să uite asta nici o clipă.

România are nevoie de un ministru al apărării care să își înțeleagă rolul extrem de important în vremurile astea tulburi.

Sper din tot sufletul ca actuala coaliție să nu mai privească portofoliile guvernamentale ca premii pentru grupurile din partid și să pună la apărare un om compentent”, a scris pe Facebook Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR.

Senatorul PSD, Paul Stănescu, a declarat că vor purta discuţii în partid şi că nu ştie care este motivul pentru care Dîncu şi-a dat demisia.

Contextul demisiei lui Vasile Dîncu

Ministrul Vasile Dîncu a provocat reacții dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. “Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu.

Pe 17 octombrie, după o discuţie de o oră dintre Vasile Dîncu şi premierul Nicolae Ciucă, ministrul apărării rămânea în funcţie. Potrivit surselor Observator, premierul prefera o demisie a lui Dîncu şi nu o revocare din funcţie. Pe lista cu posibili înlocuitori ai lui Dîncu – printre numele luate în calcul ar fi Mihai Tudose, fostul prim-ministru şi Angel Tîlvăr.

Sursa: Observator

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook