Extern 

Grevele care au lăsat Franţa fără carburanţi vor continua şi astăzi. Macron cere încetarea imediată a crizei

Grevele care au lăsat Franţa fără carburanţi vor continua şi astăzi. Macron cere încetarea imediată a crizei

Sindicatul CGT din Franţa a denunţat o ofertă condiţionată a TotalEnergies pentru discuţii salariale timpurii drept ”un şantaj”, declarând că grevele de la rafinării care au lăsat o treime din staţiile de alimentare din ţară fără carburanţi vor continua cel puţin şi marţi, transmite Reuters, citat de news.ro.

Acţiunea sindicală de la TotalEnergies, care coincide cu grevele de la două rafinării Exxon Mobil din Franţa, are loc în timp ce lucrătorii din toată Europa cer salarii mai mari pentru a face faţă inflaţiei şi crizei costului vieţii.

Potrivit Reuters, preşedintele Emmanuel Macron, al cărui guvern este sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a acţiona pe măsură ce greva continuă şi mai multe staţii de combustibil rămân fără unele produse, a cerut încetarea rapidă a crizei.

Macron cere încetarea rapidă a crizei

“Negocierile sunt în desfăşurare şi pe drumul cel bun… Sper că în următoarele ore, cât mai curând, acest lucru poate fi rezolvat. Blocarea nu este o modalitate de a negocia”, a spus Macron în timpul unei vizite la Mayenne, în vestul Franţei.

La o zi după ce TotalEnergies s-a oferit să devanseze negocierile de salarizare cu condiţia ca sindicatul să încheie greva de două săptămâni a rafinăriilor, CGT a spus că ”această încercare este percepută ca un şantaj de către CGT şi nu garantează satisfacerea cererilor exprimate şi, prin urmare, revenire la muncă”.

Un reprezentant al sindicatului CGT a declarat ulterior că greva de la rafinării va fi prelungită până marţi.

Sindicatul cere majorări salariale cu 10%

Esso France, afacerea din Franţa a Exxon Mobil, a declarat duminică că a propus o ofertă îmbunătăţită pentru o creştere a salariilor cu 6,5% în 2023 şi un bonus de 3.000 de euro. Asta ar însemna o creştere generală a salariilor de 10,7% plus 4.000 de euro în bonusuri în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2023.

Peste 60% din capacitatea de rafinare a Franţei a fost scoasă din funcţiune în urma grevelor, ducând la creşterea preţurilor motorinei şi determinând ţara să crească importurile de combustibil.

Discuţiile de la TotalEnergies fuseseră programate pentru mijlocul lunii noiembrie, înainte de oferta de duminică de a le devansa. ”Acest lucru nu face decât să încurajeze muncitorii în grevă, care sunt mai uniţi ca niciodată”, a spus un oficial CGT de la rafinăria Feyzin a TotalEnergies despre oferta condiţionată a companiei, relatează Reuters.

Şoferii au stat la coadă ore în şir la benzinăriile din regiunea Parisului

La benzinăriile din regiunea Parisului s-au format cozi lungi, şoferii încercând să alimenteze maşinile cu carburant înainte ca mai multe pompe să rămână fără. Ministerul Energiei a spus că aproape o treime din staţiile de benzină din întreaga ţară se confruntă cu lipsa a cel puţin un produs combustibil.

Producătorii de zahăr au primit combustibil din rezervele strategice, după ce au avertizat că lipsa motorinei care afectează recoltarea sfeclei de zahăr ar putea duce la oprirea fabricilor.

Sursa:observatornews.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook