Extern 

Marea Britanie a anunţat cea mai mare reducere de taxe din 1972. Investitorii s-au speriat, lira s-a prăbuşit. Ce prevede planul

Marea Britanie a anunţat cea mai mare reducere de taxe din 1972. Investitorii s-au speriat, lira s-a prăbuşit. Ce prevede planul

Guvernul britanic a prezentat vineri cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel a anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor (72,4 miliarde de lire pentru anul fiscal în curs) , totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei, relatează Reuters. În replică, investitorii s-au speriat şi au încercat să scape cât de repede posibil de titlurile de stat pe termen scurt. Lira a scăzut sub 1,11 dolari pentru prima dată în ultimii 37 de ani, iar acţiunile companiilor britanice au atins cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reafirmat obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5%, şi pentru prima dată, a avansat o cifră cu privire la planurile de cheltuieli ale noului premier. “Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme…Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere”, a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament. Doar planul de subvenţionare a facturilor la energie va costa 60 de miliarde de lire sterline pentru următoarele şase luni, a spus Kwarteng. Guvernul a promis sprijin gospodăriilor timp de doi ani, în timp ce Europa se luptă cu o criză energetică.

Subvenţionarea facturilor la energie va costa 60 de miliarde de lire sterline în următoarele 6 luni

Printre măsurile anunţate vineri se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%. Astfel, începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45% ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an. În paralel, cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% începând din luna aprilie 2023, cu un an mai devreme decât se preconiza. “Aceasta înseamnă o reducere de taxe pentru 31 de milioane de persoane în doar câteva luni”, a spus Kwasi Kwarteng. De asemenea, ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că taxa de timbru la achiziţionarea unei locuinţe va fi redusă pentru ca familiile să îşi permită să cumpere o casă, astfel că pragul de la care se aplică această taxă se va dubla până la 250.000 de lire sterline (280.000 de dolari).

Mai mult, va fi reintrodusă scutirea de la plata TVA pentru vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie, în ideea de a stimula sectorul de retail. “Marea Britanie primeşte milioane de turişti în fiecare an şi vreau ca străzile şi aeroporturile noastre, porturile şi centrele noastre comerciale să resimtă beneficiile economice. De aceea, am decis să introducem shopping-ul fără TVA pentru vizitatorii din străinătate”, a anunţat Kwasi Kwarteng.

Alte măsuri anunţate vineri vizează limitarea dreptului la grevă în cazul eşecului negocierilor între sindicate şi angajatori, crearea a 38 de zone de investiţii, cu reglementări reduse pentru cei care vor să pornească o afacere, reducerea autorizaţiilor de construire, anularea unei programate majorări a accizelor pe alcool şi eliminarea unui plafon pentru bonusurile plătite bancherilor.

Reducerea taxelor costă statul britanic 45 de miliarde de lire sterline pe an până în 2026

Tot acest pachet de măsuri de reducere a taxelor, ale căror costuri sunt estimate la 45 de miliarde de lire sterline pe an până în 2026, este cea mai mare reducere de taxe adoptată după 1972, potrivit centrului de reflexie Institute for Fiscal Studies. “A trecut o jumătate de secol de când am văzut reduceri de taxe de asemenea amploare”, a subliniat directorul Institute for Fiscal Studies, Paul Johnson.

Imediat după anunţarea acestor planuri, randamentele pentru obligaţiunile emise de Guvernul britanic au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimii 13 ani, lire sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul iar cotaţia acţiunilor companiilor britanice a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Partidul Laburist de opoziție a spus că planul este un “pariu disperat”. “Niciodată un guvern nu a împrumutat atât de mult și a explicat atât de puțin… aceasta nu este o modalitate de a construi încrederea, aceasta nu este o modalitate de a construi creșterea economică”, a declarat purtătorul de cuvânt Rachel Reeves.

Institutul de Studii Fiscale a semnalat că reducerile de taxe prezentate vineri sunt cele mai mari de la bugetul din 1972 – care a rămas în istorie drept un dezastru din cauza efectului său inflaționist. Scăderea lirei faţă de dolar reflectă parţial şi creșterea rapidă a dobânzii de referinţă în SUA, dar unii investitori s-au speriat de planul lui Liz Truss de a se împrumuta vertiginos pentru a finanța creșterea. “În 25 de ani de analiză a bugetelor, aceasta este cea mai dramatică, riscantă și nefondată reducere de taxe. Truss și noul ei guvern fac un pariu uriaș”, a declarat Caroline Le Jeune, șefa la Blick Rothenberg.

Un sondaj Reuters a arătat săptămâna aceasta că 55% dintre băncile internaționale și firmele de consultanţă economice intervievate consideră că activele britanice prezintă un risc ridicat de pierdere bruscă a încrederii. Joi, Banca Angliei a declarat că plafonarea prețului la energie va limita inflația pe termen scurt, dar că stimulentele guvernamentale ar putea creşte presiunile inflaționiste într-un moment în care inflația a ajuns la un maxim al ultimilor 40 de ani.

Sursa:observatornews.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook