Extern 

SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă care pot lovi în Rusia – Joe Biden

SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă care pot lovi în Rusia – Joe Biden

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care să ajungă în Rusia, relatează Reuters. Explicațiile vin în urma informațiilor apărute vineri în presa occidentală, conform cărora administrația Biden se pregătea să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă la Kiev. Rusia a reacționat că o astfel de livrare este inacceptabilă.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete care să lovească în Rusia, relatează Reuters. Declaraţiile liderului Statelor Unite au fost făcute pe fondul informaţiilor conform cărora administraţia Biden se pregătea să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acţiune la Kiev.

CNN a relatat vineri că administraţia Biden se pregăteşte să intensifice sprijinul oferit Ucrainei, trimiţând sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acţiune. Acest tip de rachete reprezintă principala solicitare a ucrainenilor, au dezvăluit mai mulţi oficiali.

Și Reuters relata vineri că Washingtonul are însă în vedere să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete cu o rază de acțiune de sute de kilometri și că a purtat discuții cu Kievul despre pericolul escaladării războiului în cazul în care rachetele cu raza mai lungă de acțiune vor lovi mai departe în interiorul Rusiei. ”Avem îngrijorări cu privire la escaladare și totuși nu vrem să punem limite geografice sau să le legăm prea mult mâinile cu armele pe care le dăm”, a spus un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului.

Rusia a reacționat la aceste informații. Într-un mesaj postat sâmbătă pe Telegram, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a spus că americanii ”ar putea oferi Kievului sisteme de rachete HIMARS și M270, care vor fi echipate cu rachete ghidate M31 GMLRS. Există riscul ca astfel de echipamente să fie plasate lângă granițele Rusiei și ucrainenii să poată lovi orașele rusești. O astfel de situație este inacceptabilă și intolerabilă pentru noi”, a spus el, potrivit Ukrayinska Pravda.

SUA au luat în calcul trimiterea de lansatoare multiple de rachete HIMARS în Ucraina

Nici Pentagonul nu a exclus vineri posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei.  Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a menţionat vineri la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo.

Fără a preciza totuşi dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, John Kirby a spus că ucrainenii au cerut ”în privat şi public” sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o ”comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor” privind armamentul.

El a amintit că, de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ”înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

Sursa: observator

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook