National 

Bani în plus la salariu. În ce condiții se acordă această majorare

Bani în plus la salariu. În aceste condiții se acordă această majorare

În contextul întrebărilor repetate venite din partea angajaților și a agenților economici, din județul Dâmbovița, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face următoarele precizări, în privința posibilităților majorării cu 200 de lei neimpozabili a salariului personal încadrat cu salariul minim.

Facilitatea fiscală presupune că, stabilit cu 1 iunie, angajatorii care vor da 200 de lei în plus lunar, voluntar, celor care sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară (fără a lua în calcul sporurile și alte adaosuri), nu vor datora, pentru perioada iunie – decembrie 2022, taxe salariale pentru această majorare.

De asemenea, cu aceeași dată, de această măsură beneficiază și de persoanele nou-angajate în perioada cuprinsă între date intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru îngrijirea salariului de bază lunar brut stabilit potrivit. contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Suma de 200 de lei se ajustează în funcție de:

-perioada din luna pentru care sa acordata majorarea salariala;

-data de la care angajaţii noi sunt încadraţi în muncă;

-fracția din luna pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor;

-data de la care încetează contractul individual de muncă.

Dacă, pentru angajator, această majorare nu va duce la plăți în plus pentru impozit pe venit și contribuții sociale, pentru angajat, majorarea de 200 de lei va presupune că această sumă va ajunge efectiv în buzunarul său. Condiția este ca salariatul să fie încadrat cu normă întreagă.

Acordarea majorării de 200 lei netaxabili nu este obligatoriu.

Subliniem că, de această măsură vor beneficia exclusiv salariații din domeniul privat, nu și bugetari.

Acești 200 de lei nu vor fi luați în calcul pentru indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului, deoarece la baza calculului indemnizației stau doar veniturile care sunt supuse impozitului pe venit, de 10%, nefiind cazul pentru această sumă.

Lixandru Marius

inspectorul Șef

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook