Sociale 

Paşte 2022. Tradiţia gărzilor la mormântul Mântuitorului, o datină respectată cu stricteţe în Banatul Montan

Paşte 2022. Tradiţia gărzilor la mormântul Mântuitorului, o datină respectată cu stricteţe în Banatul Montan

În Vinerea Neagră, în Banatul Montan se respectă o tradiţie veche de când lumea. În noaptea de vineri spre sâmbătă, bisericile rămân deschise toată noaptea, iar la mormântul lui Iisus – amenajat în mijlocul bisericii – stau de pază tineri îmbrăcaţi într-un port special. Aceştia au datoria de a păzi masa pe care se află Sfântul Epitaf, reprezentând punerea în mormânt a lui Iisus Hristos.

Tradiţia gărzilor la mormântul Mântuitorului a fost la un pas să se piardă.

Gheorghe Bibi, localnic: Începând de anul trecut, un băiat de aici din Bozovici care şi-a dat interesul, a refăcut gazda la de pază la mormântul Mântuitorului şi iată că e al doilea an de când există.

Sfântul Epitaf este păzit trei zile și trei nopți

Mario: Eu sunt elev la seminarul ortodox din Caransebeş şi am luat obiceiul să păstrăm tradiţiile, să nu se piardă obiceiurile, ca înainte când s-au pierdut.

Afară, în curtea bisericii, copiii și tinerii se întrec în a bate toaca – semn care prevestește Învierea Domnului. Tinerii de aici s-au fălit întotdeauna cu meleagurile în care s-au născut şi încearcă să ducă mai departe toate tradițiile și obiceiurile din trecut, înclusiv pe cea a Gărzii Mântuitorului.

Sursa:observatornews.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook