Stiri 

Ninsori ca de Crăciun, în prag de Paște. Iarna nu se dă dusă din țară

Ninsori ca de Crăciun, în prag de Paște. Iarna nu se dă dusă din țară

Iarna nu se dă dusă, chiar dacă mai sunt câteva zile până la Paște! Este o vreme deosebit de rece, cu ninsori ca de Crăciun, mai ales la munte, până miercuri dimineaţă, anunță meteorologii.

În unele zone, fermierii privesc îngrijoraţi grădinile şi livezile care, mai ales din cauza frigului aspru, ar putea rămâne fără rod. Dar în unele staţiuni, turiştii se pregătesc să schieze de sărbători.
La Rânca, în județul Gorj, pe Transalpina, stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri, iar utilajele de deszăpezire sunt de ore întregi pe șosele.

Turist: „Ne așteptam, dar nu chiar așa”

Reporter: Ați rămas cu mașina un pic…

Turist: „Un pic mai mult, asta e, ce să facem”

Pe drumul principal, utilajele au intervenit încă din noaptea de luni spre marți.

Sandu Florea, reprezentant firmă deszăpezire: „Începând cu orele 3.30 ninge abundent, după cum se poate vedea, noi am ieșit cu patru utilaje pe drum, împrăștie material antiderapant. Rămânem până se termină acest episod de zăpadă.”

Cabanierii nu au multe rezervări pentru zilele următoare, dar speră ca zăpada să readucă turiștii de Paști la fel ca la Crăciun și să redeschidă un neașteptat sezon de schi.

A nins abundent şi peste livezile înflorite de pe Valea Dâmboviței. Pomicultorii spun, însă, că nu zăpada este cel mai mare pericol, ci gerul.

Pomicultor: „Uitați o inflorescență, dacă la noapte va fi cu minus, floarea va fi afectată. Ce se vede înăuntru, pistilul, se va înnegri și va cădea, această floare nu va poleniza, nu va ajunge fruct niciodată”.

Culturile și pomii fructiferi, în primejdie

Dacă și în următoarele nopți vor fi temperaturi mai mici de zero grade, atunci prunii, caișii, cireșii și vișinii sunt în primejdie.

Daniel Comănescu, directorul Stațiunii de Cercetare pentru Pomicultură Voinești, jud.Dâmbovița: „Aceste aclimatice, cum le spunem noi, nu fac bine în special soiurilor sâmburoase, care acum sunt în plină floare”

Reporter: Cam ce suprafață estimați că ar putea fi afectată?

Daniel Comănescu: „Undeva la câteva sute de hectare foarte bune, numai în bazinul pomicol Dâmbovița”

Zăpada mieilor s-a așternut și în satele din nordul județului Prahova. Au fost două nopți la rând cu temperaturi negative iar ţăranii speră ca gerul să nu fi afectat deja rodul pomilor.

Elena Băcescu, localnică: „Speram să se îndrepte timpul și să fie mai bine”

Și locuitorii din Câmpulung Muscel au văzut cum, sub ochii lor, ploaia se transformă în ninsoare. Avertizarea de vreme rea emisă de meteorologi este valabilă până miercuri dimineaţă.

Sursa:stirileprotv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook