Educatie 

Au început testările PISA în Romania. Ce exerciții au de rezolvat elevii

Au început testările PISA în Romania. Ce exerciții au de rezolvat elevii

Au început testările PISA în Romania. Vor dura in jur de două luni, timp în care elevilor le vor fi puse la încercare gândirea logică, înțelegerea și atenția.

Este pentru prima dată când, la noi, aceste verificări se vor face din fața calculatorului. La ultima testare, rezultatele au arătat că peste 40% dintre copiii de 15 ani din România sunt analfabeți funcționali, adică nu pot folosi practic, ceea ce învață teoretic.

La testele Pisa participă elevii care au în acest moment 15 ani. Nu este o evaluare obișnuită. Profesorii vor să verifice gândirea cognitivă a copiilor la matematică, științe, lectură și gândire creativă.

Întregul proces care se desfășoară computerizat durează aproximativ patru ore. Denisa a susținut luni evaluarea.

Întrebările nu au fost bazate pe cunoștințele noastre anterioare, mai mult pe atentie și pe cum înțelegem noi întrebarea. Am întâmpinat la unele întrebări dificultăți, mai mult pe partea de știință. Întrebările nu erau grele, doar trebuia să fim atenți”, a spus Denisa.

La aceasta testare participă în total 260 de școli din România alese în funcție de anumite criterii internaționale – 7.800 de elevi de la oraș și de la țară.

Este prima dată când se întâmplă în România, test de matematică și română adaptiv. Asta înseamnă că primește un item și în funcție de performanța lui la item și se aduce în față un alt item adaptat la capacitățile lui”, a explicat un coordonator PISA.

Testele PISA din 2018, dar și cele din trecut, au arătat că peste 40% dintre elevii de 15 ani din România sunt analfabeți funcțional, adică nu pot folosi practic ceea ce învață teoretic.

Predarea pe care noi o practicăm în școală nu este una care să valorizeze, să meargă mult în zona capacităților înalte. Acești copii nu au această capacitate, nu reușesc să transfere cunoștințele din contextul școlar în rezolvarea unor probleme. Pentru a obține rezultate mai bune ar trebui să folosim modalitatea utilizată în cazul PISA, în cazul școlii. De multe ori profesorii spun că așa este materia, programa și nu reușesc să stabilească o semnificație mai înaltă pentru elevi a ceea ce învață în școală”, a explicat un doctor în științele educației.

Încă de anul trecut, elevii care susțin Evaluarea Națională trebuie să rezolve exerciții asemănătoare cu cele date la testele PISA. Accentul se pune pe capacitatea de a înțelege un text, nu de a reda comentarii și noțiuni învățate pe dinafară. Cu toate acestea, anul trecut, rezultatele au venit cu un număr mult mai mic de note de zece. 120, față de 839 câte au fost în 2020 înainte de contestații.

Sursa: Stirile Protv

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook