Educatie 

Studenții din România ar putea accesa împrumuturi pentru studii. Banii ar urma să vină din Fondul European de Investiții

Studenții din România ar putea accesa împrumuturi pentru studii. Banii ar urma să vină din Fondul European de Investiții

Studenții români ar putea să acceseze împrumuturi pentru studii, așa cum se întâmplă de mulți ani în alte țări.

Banii ar urma să vină din Fondul European de Investiții, nu de la statul român. Deocamdată, tinerii pot accesa bani europeni pentru studii în străinătate sau pot lua credite pentru studii, dar trebuie să garanteze cu un venit.

Oana este studentă în anul doi la facultatea de Management și Dezvoltare Rurală. În primul an au ajutat-o părinții să-și achite taxa de studii de 3.500 de lei și spune că i-ar fi fost de mare ajutor un împrumut pentru facultate.

Oana, studentă la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală: Da, l-aș fi accesat. Mai sunt situații în care studenții vor să plătească în mai multe rate, pentru că permit să plătească un avans, de 1700 de lei de exemplu. Cum mi s-a întâmplat și mie, în primele 3 zile după ce m-am înscris, mi s-a cerut acest avans.

Student: „Student în România, hai să zicem că dacă te angajezi poți să plătești jumate, sau în cel mai rău caz, te ajută părinții, dar cât să te ajute și ei.

În alte țări, precum Marea Britanie sau Olanda, guvernul îi ajută pe studenți să își acopere taxele, prin împrumuturi guvernamentale și pot accesa inclusiv împrumuturi de câteva sute de euro lunar pentru cheltuieli personale. Aceste fonduri pot fi accesate și de studenții români, care vor să învețe acolo.

Ana Maria Papp, reprezentantul unei agenții de consiliere educațională: „Acei studenți care au până în 30 de ani pot accesa un împrumut care acoperă integral taxa de școlarizare pentru fiecare an de studiu, cu posibilitatea de a rambusa acești bani după finalizarea studiilor, iar dobândă fiind sub 1%. În Olanda, taxale de școlarizare sunt de 2.209 euro pe an.

Același lucru ar putea să se întâmple și la noi, doar că nu autoritățile vor oferi împrumutul. Ci Fondul European de Investiții.

Horia Șerban Onița, președintele ANOSR: Nu e o inițiativă nouă. Mai apare din când în când, de nicăieri, subiectul, dar până acum niciodată nu s-a făcut un pas înainte, astfel încât să găsești aici, astfel încât să intre universitățile în povestea asta, studenții să fie atrași.

În schimb, studenții au mai multe posibilități să ia un împrumut pentru facultăți din străinătate.

Alexandru Ghiță, directorul unei agenții de creditare pentru studenți: „N-am finanțat până acum studenți români la universități în România. La universitățile din străinătate e mult mai ușor să vezi un progres al absolvenților. Câți dintre absolvenții dintr-o anumită generație se angajează în 3 luni, 6 luni, un an după absolvire, unde lucrează și care e venitul lor, ori genul acesta de informații nu prea e disponibil la universitățile din România.

Uniunea Europeană le oferă, de câțiva ani, studenților posibilitatea să acceseze bani ca să își acopere cheltuielile pentru studii. În România însă, când a fost deschisă linia de finanțare, tinerii nu au putut să ia credite, pentru că nu exista o instituție care să intermedieze accesarea banilor.

Sursa: Stirile Protv

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook