Economic 

Dobânzile sunt în creștere, iar indicele ROBOR a depășit un nou record

Dobânzile sunt în creștere, iar indicele ROBOR a depășit un nou record

Dobânzile sunt în creștere, iar indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate multe dintre creditele în lei, a depășit un nou record.

A ajuns la cel mai mare nivel din 2013 încoace, după decizia BNR de a crește dobânda cheie. Cei care au împrumuturi vor da în plus câteva sute de lei. Dacă nu mai fac față, ar putea cere o amânare, potrivit unui pachet de măsuri anunțat de liderii coaliției. Conform unui studiu recent, aproape jumătate dintre români cred că o vor duce tot mai rău, mai ales că și facturile la energie sunt foarte mari.

Creșterea prețurilor la energie este o problemă serioasă nu doar la noi, ci la nivel mondial, însă a devenit principalul motiv de îngrjijorare pentru un sfert dintre români, arată studiul.

Mai ales în contextul în care pentru aproape jumătate dintre cei care au răspuns la sondaj, cheltuielile cu locuința și utilitățile reprezintă o mare parte din venitul lunar, adică peste 40%. Problema este atât de gravă, încât o treime nici măcar nu reușesc în fiecare lună să plătească facturile, iar 10% spun că au această problemă lunar.

După creșterea prețurilor la energie, al doilea motiv de îngrijorare este riscul extinderii conflictului din Ucraina, pentru 20% dintre români. Iar 13% cred că inflația tot mai mare le va cauza alte probleme.

Deja vedem efectele creșterii prețurilor. Jumătate dintre români consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, în timp ce numai 9% spun că se descurcă mai bine acum cu banii. Însă 42% dintre respondenți cred că în viitor o vor duce și mai rău.

Creșterea dobânzilor devine o problema tot mai mare pentru cei care au credite în lei.

Robor la trei luni, indice în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor în lei luate înainte de 2019, depășește record după record, și a ajuns la 4,7%, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani. Asta înseamnă rate mai mari cu câteva sute de lei pentru cei cu credite ipotecare.

La fel ca în pandemie, coaliția de guvernare propune din nou ca românii care au probleme cu banii să-și poată amâna ratele. O soluție recomandată pe termen scurt, însă, pentru că aduce costuri suplimentare.

Irina Chițu, analist financiar: „Pe perioada suspendată continuă să se calculeze dobândă și comisioane care se vor plăti după suspendare. Dacă vor fi aceleași condiții ca și în anii precedenți, la o simulare, o persoană care își amână rata cu 9, după perioada de suspendare, rata va fi mai mare cu 13% pe următorii 5 ani, pentru un credit ipotecar, și cu 6% mai mare pentru un credit de nevoi personale.”

Pe de altă parte, prețul gazului și cel al petrolul au scăzut în ultima perioadă. Barilul de petrol european a ajuns la 102 dolari, după ce Agenția Europeană de Energie a anunțat că țările membre vor elibera 120 de milioane de barili din rezervele strategice, ceea ce ar putea duce la ieftiniri la pompă în zilele următoare.

Claudiu Cazacu, analist: „Ar fi de așteptat ca în perioada următoare, nu cu un decalaj foarte mare, să înregistrăm o ieftinire considerabilă aș spune, de câteva procente, la nivel orientativ, ar putea să fie 7,20-7,30 pentru un litru de benzină. Depinde de politicile și de modul în care stabilesc prețul producătorii.”

Prețul petrolului și cel al gazului sunt însă, într-un echilibru fragil. Am putea vedea din nou creșteri, dacă vor fi oprite importurile rusești.

Sursa: Stirile Protv

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook