Stiri 

Ce înseamnă pentru România ultimele sancțiuni aplicate Rusiei. Produsele pe care trebuie să le luăm din alte țări

Ce înseamnă pentru România ultimele sancțiuni aplicate Rusiei. Produsele pe care trebuie să le luăm din alte țări

Noile sancțiuni, anunțate la nivel european pentru Rusia, vor afecta și România. Sunt interzise importurile de cărbune, lemn și ciment, iar navele rusești nu mai au ce căuta în porturile statelor membre.

Fabricile de la noi cumpărau lemn masiv pentru mobilă, însă luam și cărbune pentru termocentrale. Efectele vor fi însă minore, spun specialiștii. Pe de altă parte, România poate avea o contribuție importantă în reluarea exporturilor Ucrainei și Republicii Moldova spre vest.

Transportatorii rutieri din Rusia și Belarus nu mai au acces în Uniunea Europeană, iar vasele deţinute de companii și persoane din cele două țări nu mai pot intra în porturile europene. Chiar dacă va fi şi ea afectată de aceste măsuri, România poate şi trebuie să ajute la reluarea exporturilor din Ucraina și Moldova, spre vest. Țara noastră va pune la dispoziție noi rute, spune comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, într-un interviu pentru ȘtirileProTV.

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi„Porturile noastre fluviale Galați și Sulina, portul Constanța, pot reprezenta porți de ieșire către Marea Neagră pentru exporturile din Ucraina. Sigur Galațiul are o legătură pe calea ferată cu un ecartament similar, deci ar fi foarte simplu de adus produsele din Ucraina până la Galați, canalul Sulina este navigabil pentru vase cu tonaj mai mare, de asemenea portul Constanța. Comisia Europeană a propus astăzi liberalizarea permiselor de transport rutier atât pentru transportatorii din Ucraina, cât și din Moldova, atât tranzit cât și operațiuni bilaterale în interiorul UE, asta pentru că toate rutele lor tradiționale sunt blocate de acest război oribil din Ucraina.”

Al cincilea set de sancțiuni a fost anunțat de președinta Comisiei Europene după ororile de la Bucha.

Ursula von der Leyen: „În primul rând, vom impune o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de patru miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.″

Doar anul trecut, România a importat din Federația Rusă huilă de peste 70 milioane de euro. Guvernul a anunțat însă că vom exploata mai mult cărbune în Valea Jiului, iar sistarea importului din Rusia nu va fi resimțită de populație.

Adrian Codîrlașu, analist financiar: „Relațiile noastre comerciale cu Rusia sunt destul de modeste, prin urmare la nivel de economie, aceste sancțiuni au un impact redus. Importăm din Rusia materiale de construcții și produse energetice. Pentru cărbune, impactul este minor, nu numai pentru România, ci și pentru țările din Uniunea Europeană.”

Interdicțiile de import

Pe lista nouă de sancțiuni se numără interdicții de import pentru fructe, băuturi alcoolice, ciment și lemn.

De pildă, din Rusia am adus anul trecut lemn și plăci din lemn în valoare de peste 40 de milioane de euro, iar multe fabrici se bazau pe aceste importuri pentru a face mobilă și amenajări interioare. O parte din lemn se întorcea prelucrat în Rusia, pentru că acolo se vindeau bine piesele clasice, produse manual. Acum, lemnul va trebui să fie importat mai scump din alte țări, dacă va fi de găsit.

Aurica Sereny, reprezentanta Asociației producătorilor de mobilă din România spune însă că lemnul este mai scump la alți furnizori și nu se găseşte. Putem aduce din Germania şi Austria, dar nu în cantităţi suficiente astfel că unele fabrici se vor închide.

Rusia era înainte de război al 18-lea partener comercial al României. 409 companii românești exportau către această țară iar 823 importau produse ori materii prime.

Sursa:stirileprotv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook