Extern Stiri 

Masacrul de la Bucha șochează Europa. Zelenski: „Mamele soldaților ruși să vadă imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut”

Masacrul de la Bucha șochează Europa. Zelenski: „Mamele soldaților ruși să vadă imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut”

Death on the road in Bucha, Kiev, Ukraine - 02 Apr 2022

Odesa a fost bombardată din aer de forțele ruse, care au luat țintit, azi-noapte, depozite de combustibil. Conform ministerului apărării din Marea Britanie, armata lui Vladimir Putin a devenit mai activă în aer în ultima perioadă. De asemenea, rușii se concentrează acum pe sudul și estul Ucrainei, unde sunt și autoproclamatele republici separatiste, în regiunea Donbas. Negociatorul-șef din partea Kievului transmite că discuțiile cu delegația rusă au ajuns la un punct în care s-ar putea întrevedea o comunicare directă între președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

DraftUkraineCoTApril2,2022
Hartă realizată pe 2 aprilie 2022 de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază situația de pe câmpul de luptă.

Zelenski, despre Masacrul de la Bucha: „Acesta este un genocid”

ACTUALIZARE ORA 19:01 Președintele Volodimir Zelenski calificat crimele comise de invadatorii ruși la Bucha drept un genocid și a spus că Rusia urmărește distrugerea și exterminarea poporului ucrainean pentru că acesta nu a vrut să se supună voinței Kremlinului, relatează CNN.

„Acesta este un genocid”, a spus președintele ucrainean, duminică, după apariția imaginilor greu de privit cu atrocitățile comise de ruși în orașul Bucha, în regiunea Kiev.

„Eliminarea unei întregi națiuni și a poporului. Noi suntem cetățeni ai Ucrainei. Avem mai mult de 100 de naționalități. Este vorba de distrugerea și de exterminarea acestor naționalități”, a spus Zelenski, referindu-se la crimele comise de ruși.

El a mai spus că motivul pentru care „Rusia urmărește să distrugă și să extermine poporul ucrainean” este pentru că acesta nu a vrut să „se supună politicilor Rusiei”.

„Toate acestea se întâmplă în Europa secolului 21. Este torturarea unei întregi națiuni”, a mai spus președintele Ucrainei.

Cel puţin 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse la Bucha. Majoritatea victimelor crimelor de război comise de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai află pe străzile oraşului.

„Mamele soldaților ruși ar trebui să privească imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut. Criminali, jefuitori, măcelari”, a scris Zelenski.

Macron: Imaginile de la Bucha sunt intolerabile. Rusia trebuie să răspundă pentru aceste crime

ACTUALIZARE ORA 18:17 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris imaginile Masacrului de la Bucha drept „intolerabile” și spus că Rusia va trebui să răspundă pentru aceste atrocități pe care le-a comis împotriva poporului ucrainean, conform BBC.

Kuleba cere CPI să trimită o echipă care să investigheze Masacrul de la Bucha: „Rusia este mai groaznică decât ISIS”

ACTUALIZARE ORA 17:52 Ministrul ucrainean de externe cere Curții Penale Internaționale să trimită o echipă la Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de invadatorii ruși.

„Cer Curții Penale Internaționale și altor organizații internaționale să-și trimită misiunile la Bucha și în alte orașe și sate eliberate din regiunea Kiev, în cooperarea cu autoritățile ucrainene, pentru a aduna cu rigurozitate toate dovezile care atestă crimele de război comise de Rusia”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Dmitro Kuleba a subliniat că aceste dovezi vor fi folosite în tribunale străine și internaționale pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au comis aceste atrocități.

„Încă adunăm și căutăm cadavre, însă deja am găsit sute de morți. Trupuri neînsuflețite zac pe străzi. Au ucis civili care locuiau aici și care încercau să scape”, a spus Kuleba.

Ministerul de externe din Ucraina a vorbit despre crimele în masă ale armatei ruse, inclusiv ucideri, tortură, jaf și violuri – „Ne este imposibil să ne imaginăm așa ceva în secolul XXI, dar se întâmplă în fața ochilor noștri. Rusia este mai groaznică decât ISIS.

Obișnuiam să spun că voi face toate eforturile să-i aduc pe cei vinovați în fața justiției, dar acum sunt convins că aceasta este o chestiune de viață pentru mine, și o voi urmări până la ultima suflare, până ce toți vor răspunde pentru ce au comis”, a spus Kuleba.

Masacrul de la Irpin. Ruşii sunt acuzaţi că au împuşcat femei şi au trecut cu tancul peste ele

ACTUALIZARE ORA 17:00  Primarul oraşului Irpin, recent eliberat de sub ocupaţia rusească de către trupele ucrainene, a declarat că militarii ruşi au ucis femeile din localitate şi au trecut apoi cu tancul peste ele, informează Nexta.

„Am vorbit cu oamenii care au ieșit din adăposturi și pot să confirm această informație sută la sută: nu doar că le-au forțat să se dezbrace ca să le percheziționeze, dar avem și dovezi că le-au torturat pe femei. Bărbații au fost separați de femei, au fost strânși ca să fie monedă de schimb pentru prizonierii de război. Asta este, o poveste foarte tristă”, declara primarul oraşului Irpin, Oleksandr Markușin, cu câteva zile în urmă.

Cea mai mare rafinărie din Ucraina a fost complet distrusă

ACTUALIZARE ORA 15:56 Imagini surprinse din Odesa arată nori de fum care se ridică și inundă cerul în urma bombardamentelor rusești asupra unei rafinării de la marginea orașului.

profimedia-0677550924

Rafinăria din Kremenciug, din regiunea Odesa, a fost complet distrusă după atacul rus, a anunţat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, la televiziunea publică, conform Agerpres.

„Incendiul de la rafinărie a fost lichidat, dar instalaţia a fost complet distrusă şi nu mai poate funcţiona”, a anunţat Lunin, care a informat că mai multe persoane au fost rănite în atac şi au suferit arsuri grave, cu toate că vieţile lor nu sunt în pericol, potrivit EFE.

Duminică, Ministerul Apărării rus a anunţat că „rachete navale şi aeriene de mare precizie” au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil în regiunea Odesa, potrivit Intefax, citată de Reuters.

Potrivit ziarului ucrainean Ukrainskaia Pravda, rafinăria din Kremenciug era cea mai mare din ţară cu o capacitate de 18,6 milioane de tone de ţiţei.

A doua rafinărie a Ucrainei, situată în regiunea Harkov (est), şi-a suspendat operaţiunile şi este în mare parte inactivă din 26 februarie, la două zile după începerea invaziei ruse, de teama pericolului de a nu deveni ţinta artileriei ruse, scrie EFE.

În cazul rafinăriei de la Kremenciug, autorităţile ucrainene considerau că fabrica este bine protejată şi că nu exista riscul unui atac iminent, mai adaugă sursa citată.

Portul Nikolaev, atacat cu rachete de armata rusă. Moscova vrea să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră

Mai multe rachete ruse au lovit portul ucrainean Nikolaev (Mikolaiv) de la Marea Neagră, a declarat duminică un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko, transmite Reuters.

Oficialul ucrainean a postat pe social media că autorităţile locale au fost cele care au anunţat atacul.

Forţele ruse au atacat porturi sudice ale Ucrainei, precum Odesa, Nikolaev şi Mariupol, pe măsură ce încearcă să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră şi să stabilească un coridor terestru din Rusia şi până în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014.

Masacrul de la Bucha

ACTUALIZARE ORA 15:00 Eliberarea oraşelor ucrainene de sub ocupaţie rusească scoate la iveală tot mai multe dovezi ale crimelor de război făcute de militarii ruşi. În acelaşi timp, imaginile din zonele eliberate prezintă inclusiv amploarea dezastrului militar al armatei ruse după cinci săptămâni de la declanşarea invaziei în Ucraina.

Cel puţin 300 de civili din oraşul ucrainean Bucea/Bucha, situat la nord de Kiev, au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse. Majoritatea victimelor crimelor de război făcute de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai află pe străzile oraşului, informează Reuters.

Charles Michel denunţă atrocităţile armatei ruse. Ministrul de externe Kuleba vorbeşte despre un „masacru deliberat”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis „atrocităţi” în regiunea ucraineană Kiev şi a cerut mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, transmite AFP.

„Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul ‘#BuchaMassacre’, după numele localităţii ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruşi şi unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.

„UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale”, a mai spus Michel. „Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum”, a adăugat el.

„Masacrul din Bucea a fost deliberat”, a denunţat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraş situat la nord-vest de Kiev.

„Ruşii vor să elimine cât mai mulţi ucraineni cu putinţă. Trebuie să-i oprim şi să-i alungăm. Cer noi sancţiuni devastatoare din partea G7 ACUM”, a scris el pe Twitter, conform Agerpres.

„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaţilor şi femeilor care au fost ucişi cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei”, a scris la rândul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în civil care zăceau pe o stradă din Bucea. Unul dintre bărbaţi avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri. Nu s-a putut stabili imediat cauza morţii, dar o persoană avea o rană mare la cap.

„Toţi aceşti oameni au fost împuşcaţi”, „(ruşii) i-au ucis cu un glonţ în ceafă”, a declarat pentru AFP primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk, care a mai spus că au fost înhumate deja 280 de persoane în gropi comune, deoarece era imposibil ca aceştia să fie înmormântaţi în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi.

Şi primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa.

„Ceea ce s-a întâmplat în Bucea şi în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid”, a declarat duminică Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild.

Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine preşedintelui rus Vladimir Putin. „Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili ucişi, cu mâinile legate”, a spus fostul mare boxer.

„Pentru întreaga lume şi în special pentru Germania nu poate exista decât o consecinţă: Niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceştia sunt bani însângeraţi folosiţi pentru măcelărirea oamenilor”, a insistat el, pledând pentru un embargou imediat asupra petrolului şi gazului din Rusia.

La rândul său, ministrul de externe britanic Liz Truss a cerut ca acuzaţiile referitoare la atacurile împotriva civililor să fie anchetate drept crime de război şi a adăugat că Regatul Unit va susţine pe deplin un astfel de demers din partea Curţii Penale Internaţionale, transmite Reuters.

„Pe măsură ce forţele ruse sunt obligate să se retragă, vedem dovezi tot mai numeroase ale unor acte revoltătoare comise de forţele invadatoare în oraşe precum Irpin şi Bucea”, a menţionat Truss într-o declaraţie. “Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovaţi în timpul invaziei ilegale şi nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei trebuie investigate drept crime de război”, a insistat ea.

Ministerul Apărării rus nu a comentat până acum acuzaţiile, notează dpa.

Ucraina spune că a respins șase atacuri ale armatei ruse în estul țării

ACTUALIZARE ORA 14:15 În actualizarea operațiilor întreprinse de armata ucraineană, oficialii militari au dat detalii despre atacurile Rusiei în regiunea estică Donbas.

„Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, apărătorii Ucrainei au respins șase atacuri ale inamicului, au distrus patru tancuri, șase unități de vehicule blindate și șapte unități de vehicule inamice”, spun oficialii militari ucraineni într-o postare pe Facebook, notează BBC.

Într-un interviu pentru BBC, Serghei Nikiforov, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a repetat afirmația Kievului că trupele rusești au plecat din regiunea Kiev și a spus că Moscova își retrage forțele în Belarus și se pregătește de o nouă ofensivă în estul Ucrainei.

„Se retrag din nord. Își concentrează eforturile pentru a lovi estul, pentru a încercui armata noastră din Donbas”, spune acesta.

Polonia e dispusă să găzduiască arme nucleare americane

ACTUALIZARE ORA 13:57 Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ), a declarat că ţara sa este dispusă să găzduiască focoase nucleare americane şi a pledat pentru creşterea cu 50% a numărului militarilor americani pentru consolidarea flancului estic al NATO, informează EFE.

„Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic”, a apreciat Kaczynski într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt.

Politicianul polonez a nuanţat că o astfel de iniţiativă ar trebui să pornească de la Washington şi că această posibilitate nu este deocamdată luată în calcul în mod activ.

Rusia spune că deschide coridoare de evacuare pentru străini în Mariupol şi Berdiansk

ACTUALIZARE ORA 12:35 Armata rusă a anunţat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străini din Mariupol şi Berdiansk, oraşe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa.

General maiorul Mihail Mizinţev a declarat că cetăţenii străini vor putea părăsi Mariupol şi să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflaţi în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

„În conformitate cu solicitarea preşedintelui Republicii Turcia adresată preşedintelui Federaţiei Ruse, s-a luat decizia de a oferi asistenţă totală în evacuarea cetăţenilor străini ţinuţi ostatici de militanţii rămaşi din batalioanele naţionaliste, în anumite zone din Mariupol”, a spus Mizinţev, care a cerut conducerii Ucrainei să garanteze siguranţa coridoarelor, potrivit EFE.

„O operaţiune umanitară este posibilă doar cu asistenţa totală a autorităţilor de la Kiev pentru trecerea unui convoi umanitar din Mariupol, observarea strictă a «unui regim de armistiţiu» pe timpul evacuării, precum şi eliminarea ameninţării cu bombardamentele”, a susţinut oficialul rus, citat de Interfax.

„Federaţia Rusă este pregătită să garanteze intrarea navelor implicate în evacuare în portul Berdiansk şi ieşirea din acesta în conformitate cu normele dreptului maritim internaţional”, a adăugat el, conform Agerpres.

Mizinţev a menţionat că Rusia a făcut apel la organizaţiile internaţionale „să oblige autorităţile ucrainene să notifice în scris (…) că sunt pregătite să realizeze evacuarea”. Potrivit oficialului rus, garanţiile în scris din partea autorităţilor ucrainene urmau să fie trimise Rusiei, Turciei, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Cetăţenii străini avuţi în vedere sunt în mare parte personal navigant al unor nave de transport blocate în ambele porturi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Ucraina: Nu sunt victime după atacul cu rachete asupra unei rafinării din Odesa

Atacul cu rachete de duminică dimineaţa asupra unei rafinării din oraşul ucrainean Odesa, în sudul ţării, nu a făcut victime, a informat colonelul Vladislav Nazarov, de la Comandamentul Operativ Sud al armatei Ucrainei, transmite EFE.

Într-o înregistrare video difuzată pe canalul oficial Telegram al Primăriei din Odesa, Nazarov a menţionat că atacul s-a produs asupra unei „infrastructuri critice” din oraş.

„Rusia a început cu un atac cu rachete. Regiunea Odesa s-a aflat printre principalele ţinte. Duşmanul a continuat practica sa josnică de atacuri împotriva infrastructurii critice. Fumul era vizibil în unele zone ale oraşului. Toate sistemele şi structurile relevante funcţionează… Nu s-au înregistrat victime”, a declarat Nazarov, conform Agerpres.

Oficialul ucrainean a explicat că pompierii se află la locul impactului şi încearcă să controleze incendiile declanşate de rachete la mai multe depozite de combustibil unde, din când în când, se produc explozii după ce conţinutul depozitelor ia foc.

În schimb, Ministerul Apărării rus a transmis că atacurile cu rachete lansate de armata rusă în Odesa au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil, potrivit Reuters.

Ministerul rus a afirmat că instalaţiile erau folosite de Ucraina pentru a-şi alimenta trupele situate în apropierea oraşului Nikolaev.

În fine, ministrul de externe grec, Nikos Dendias, ar urma să sosească „foarte curând” la Odesa, a anunţat duminică MAE elen, citat de AFP.

„Ministrul va sosi foarte curând la Odesa. El aduce ajutoare umanitare, care vor fi predate autorităţilor oraşului”, şi intenţionează să discute cu ele „crearea unui mecanism permanent de distribuţie a ajutorului umanitar”.

Dendias se va întâlni cu membri ai comunităţii elene din acest oraş situat în sud-vestul Ucrainei şi intenţionează să redeschidă consulatul elen.

Odesa este un port important la Marea Neagră şi principala bază a forţelor navale ucrainene. Oraşul s-a aflat în vizorul forţelor ruse pentru că, dacă ar fi capturat, ar permite Moscovei să construiască un coridor terestru către Transnistria, provincie separatistă a Republicii Moldova. Rusia are amplasate trupe în Transnistria.

Marea Britanie: Blocada navală rusă în Marea Neagră împiedică Ucraina să se reaprovizioneze

ACTUALIZARE ORA 10:51 Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, ceea ce împiedică reaprovizionarea pe mare a Kievului. În acelaşi timp, în ciuda intensificării acţiunilor aeriene în sud-estul Ucrainei, Rusia nu a obţinut încă superioritatea aeriană, informează serviciile de informaţii britanice.

„Minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă”, se arată într-o postare publicată pe contul de Twitter al Ministerului Apărării din UK.

Rusia nu crede că este timpul pentru discuții Zelenski – Putin

ACTUALIZARE ORA 10:45 Rusia a spus că negocierile de pace cu Ucraina nu au înregistrat destule progrese pentru o întâlnire a președinților și că poziția Moscovei privind statutul Crimeei și Donbasului rămâne neschimbată, transmite Reuters.

„Acordul scris nu este gata să fie trimis pentru o întâlnire la vârf”, a spus, pe Telegram, negociatorul-șef rus, Vladimir Medinski. „Repet din nou și din nou: poziția Rusiei privind Crimeea și Donbas rămân neschimbate”.

Cele două părți au avut discuții periodic de când Rusia a lansat invazia pe 24 februarie, însă nu au existat concluzii și rămân divergențe mari pe chestiunea teritoriului.

Medinski a spus că Ucraina a început să arate o abordare mai realtă la discuțiile pentru pace.

El a spus că Ucraina a fost de acord să fie neutră, să nu aibă arme nucleare, să nu se alăture vreunui bloc militar și să refuze să găzduiască baze militare.

Medinski a spus că nu împărtășește optimisul negociatorului-șef ucrainean David Arakhamia, care a declarat sâmbătă televiziunii ucrainene că acordul în lucru avansase destul pentru a permite consultări între Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mai mult decât atât, experții diplomatici și militari ucraineni sunt mult în urmă să confirme chiar și acele acorduri care au fost deja agreate la nivel politic în textul draft”, spune acesta.

Discuțiile prin videoconferință vor continua luni, a mai spus reprezentantul Moscovei.

Rușii au atacat cu rachete din aer depozite de combustibil din Odesa

Mai multe rachete au lovit duminică dimineaţa o rafinărie în Odesa, sudul Ucrainei, ale cărei depozite de combustibil sunt în flăcări şi deocamdată nu se ştie dacă atacul s-a soldat cu victime, transmite EFE.

Potrivit sursei citate, rachetele au lovit la ora locală 06:00 această infrastructură situată în nordul oraşului, lângă port, unde ajunge un oleoduct din Rusia, conform Agerpres.

Pe contul său de Telegram, primăria oraşului se limitează deocamdată să informeze că “Odesa a fost atacată din aer”, că “unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană” şi că “s-au raportat incendii în unele zone”.

Exploziile (cel puţin şase de diverse intensităţi) s-au resimţit la kilometri distanţă, iar de la complexul lovit se ridicau trei coloane de fum care putea fi văzute din tot oraşul.

Pompierii se află la locul exploziei în încercarea de a controla incendiile provocate de rachete, care au cuprins mai multe depozite de combustibil unde, din când în când, se produc explozii, deoarece conţinutul ia foc.

Duminică dimineaţa au sunat alarmele antiaeriene în Odesa în trei rânduri.

Serhei Bratciuc, purtător de cuvânt al administrației regionale militare, a îndemnat locuitorii orașului să stea în case.

„Vom înfrânge. Iad pentru inamici!”, a scris acesta într-o postare pe Faebook.

Marea Britanie: Rusia a devenit mai activă în aer, în sud-estul Ucrainei

Rusia a accelerat activitatea aeriană către sud-estul Ucrainei în ultima săptămână, a transmis ministerul apărării din Marea Britanie.

Ministerul confirmă un avertisment al președintelui Volodimir Zelenski, care a spus duminică noapte că Rusia vrea să cucerească sudul și estul țării.

Însă, ministerul apărării a spus că forțele ucrainene pregătesc o provocare importantă pentru ruși în aer, astfel împiedicând abilitatea acestora de a controla regiunea pe teren.

Zelenski: Rusia vrea estul și sudul Ucrainei

„Care este scopul trupelor ruse? Ei vor să captureze Donbasul și sudul Ucrainei”, a spus președintele Volodimir Zelenski într-o comunicare publică din timpul nopții.

El spune că forțele ucrainene își mută atenția către est: „Suntem conștienți că inamicul are rezerve pentru a mări presiunea în est”, conform BBC.

Negociatorul-șef al ucrainenilor spune că perspectiva discuțiilor dintre Putin și Zelenski este mai aproape

Speranțele pentru un dialog între președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus cu care se află în conflict sunt mai mari acum, consideră negociatorul-șef ucrainean.

Acesta a spus sâmbătă că discuțiile au avansat destul cât să existe un posibil dialog între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

David Arakhamia a spus că există progrese la discuțiile dintre delegațiile celor două țări și că Rusia a acceptat propunerile ucrainene privind toate problemele, mai puțin Crimeea, teritoriul anexat de Rusia în 2014.

Documentele întocmite au ajuns la un nivel, potrivit acestuia, la care cei doi președinți ar putea avea consultări directe, însă lucrul la câteva probleme, în afara documentelor, continuă, transmite BBC.

Rusia nu a comentat imediat afirmațiile negociatorului. Reprezentantul Moscovei, Vladimir Medinski, spune după discuțiile de vineri că poziția Rusiei privind Crimeea și Donbas nu s-a schimbat.

Rusia insistă ca Ucraina să recunoască Crimeea ca fiind parte a Rusiei și să recunoască independența Donbasului, unde rebelii susținuți de Moscova controlează o bună bucată din teritoriu.

Sursa:digi24.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook