Cazurile de infecţii respiratorii au explodat în ultima săptămână. Camerele de gardă din spitale sunt arhipline
Cazurile de infecţii respiratorii au explodat în ultima săptămână. Camerele de gardă din spitale sunt arhipline
Ultima săptămână a adus un număr record de infecţii respiratorii în România. Au fost cu 70% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât au fost raportate peste 1500 de cazuri doar de gripă. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt copii.
Fără restricţii de pandemie şi fără măşti de protecţie, infecţiile respiratorii au explodat. Mai ales în rândul copiilor.
Andreea a venit sâmbătă dimineaţă la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. În ciuda antitermicelor, fetiţa ei nu reuşea să-şi revină.
Andreea Petcu: O febră de azi noapte destul de mare, 40. Este weekend şi medicul de familie nu este disponibil. Am întâmpinat în alte spitale aşteptări de cinci ore cu temperatură de 40.
Camerele de gardă din spitale, pline
Tocmai lipsa medicilor de familie din cabinete, dar şi policlinicile închise în weekend îi fac pe oameni să aglomereze camerele de gardă din spitale.
Mămică: Este de două zile dar astăzi de dimineaţă a făcut febră mai mare şi am spus să vin să-l vadă domnul doctor.
Mămică: De joi are episoade de vomă, temperatură, cu tuse şi toate acumulate au ajuns la o stare nu prea bine.
Numărul foarte mare de pacienţi duce la ore lungi de aşteptare pe holurile spitalelor.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici, la Institutul pentru Sănătatea mamei şi copilului, părinţii pot să aştepte dimineaţa de la o oră până la două ore iar seara, respectiv pe timpul nopţii acest interval poate ajunge şi la şase ore.
Victor Miron, medic pediatru: Numărul de cazuri a crescut de peste două ori faţă de numărul normal de consultaţii pe care le făceam în mod obişnuit, avem undeva 200 şi ceva de consultaţii pe zi. În trei ore am avut 40 de prezentări la compartimentul de primiri urgenţe. Este un număr foarte mare.
80.000 de cazuri de infecții respiratorii în România
Medicii spun însă că nu e cazul să ajungem la spital de la primul simptom.
Victor Miron, medic pediatru: Dacă are o stare generală bună, mănâncă, este activ înseamnă că nu este o boală severă. În schimb, dacă copilul este apatic, are stare generală alterată, nu mai mănâncă şi celelate semne care însoţesc febra sunt foarte zgomotoase din punct de vedere clinic, atunci cel mai probabil va trebui să vină la un medic.
INSP a raportat în ultima săptămână aproape 80.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute în România, cu 70% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.