Extern 

Bulgaria expulzează încă un diplomat rus, pe care îl acuză de spionaj

Bulgaria expulzează încă un diplomat rus, pe care îl acuză de spionaj

Bulgaria a anunțat, vineri, că îl expulzează pe primul secretar al ambasadei Rusiei la Sofia, suspectat de implicare în acțiuni de spionaj. Măsura vine la două săptămâni după ce alți zece diplomați ruși au fost expulzați.

El trebuie să părăsească ţara în termen de 72 de ore, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria.

Parchetul a deschis o anchetă împotriva acestui diplomat pentru „activităţi de informaţii nereglementate, probabil în favoarea Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat.

Parchetul anunţase la începutul zilei suspiciuni privind „doi oficiali ai agenţiei de securitate naţională” şi un agent al ministerului „pentru că ar fi furnizat prin mijloace tehnice informaţii” către Moscova. Bulgaria a expulzat deja zece diplomaţi ruşi pe 18 martie.

De la declanşarea invaziei ruse a Ucrainei, pe 24 februarie, au avut loc zeci de expulzări ale unor diplomaţi ruşi din Statele Unite, Ţările de Jos, Irlanda, Polonia, ţările baltice şi Europa de Est.

Bulgaria menţine în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, în special în domeniul culturii şi al energiei. Dar din octombrie 2019, o serie de scandaluri de spionaj au provocat tensiuni, care s-au amplificat de la începutul războiului în Ucraina. În total, în acest interval aproximativ 20 de diplomaţi şi un asistent tehnic la ambasada rusă au fost declaraţi persona non grata.

Sofia şi-a rechemat recent pentru consultări ambasadorul la Moscova pentru a protesta împotriva unor afirmaţii ale reprezentantului rus în Bulgaria cu privire la războiul din Ucraina.

Prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov, a declarat că se aşteaptă ca Moscova să adopte măsuri similare.

Sursa:digi24.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook