Extern 

Noi detalii în cazul “Abramovici”. Miliardarul rus ar fi fost otrăvit cu un agent chimic folosit în Primul Război Mondial

Noi detalii în cazul “Abramovici”. Miliardarul rus ar fi fost otrăvit cu un agent chimic folosit în Primul Război Mondial

 

 

Rusia spune una, dar face alta. Este reacţia Occidentului la anunţul Moscovei că va reduce din intensitatea asediului asupra Kievului. Oficialii europeni şi americani cred că de fapt este vorba doar de o repoziţionare a trupelor. Rusia mai taie şi din entuziasmul referitor la semnarea unui armistiţiu în viitorul apropiat.

La nici 24 de ore după ce părea că cele două state s-au înţeles asupra unui plan iniţial de pace, Kremlinul spulberă aproape toate speranţele. Asta deşi Ucraina s-a arătat dispusă să îndeplinească una dintre cele mai mari dorinţe ale liderului de la Kremlin, aceea de a nu adera la NATO. În schimb, cerea garanţii de securitate în cazul unui atac ulterior. “Nu putem afirma nimic foarte promițător, câteva progrese, există încă un drum foarte, foarte lung de parcurs”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Putin pare că schimbă jocul şi pune alte condiţii

Vladimir Putin pare că schimbă jocul şi pune alte condiţii, care fac imposibilă semnarea unui armistiţiu. “Aceste garanţii de securitate nu se aplică peninsulei Crimeea şi oraşului Sevastopol. Nu se aplică nici acelei părţi din Ucraina reprezentată de regiunile Doneţk şi Luhansk”, a declarat Vladimir Medinski, şeful echipei de negociatori a Rusiei. Kremlinul nu acceptă nici propunerea Kievului în ce priveşte statutul peninsulei Crimeea, care urma să fie negociat în următorii 15 ani. “Crimeea este parte a Federaţiei Ruse şi potrivit Constituţiei ruse, nu putem discuta cu nimeni despre viitorul regiunilor ruse”, mai spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Situaţia s-a schimbat peste noapte şi în ce priveşte anunţata retragere a ruşilor din zona Kievului şi reducerea bombardamentelor. Analiştii cred că imaginile cu tancuri care părăsesc teritoriul Ucrainei sunt doar de faţadă, iar de fapt ceea ce face Rusia este să îşi repoziţioneze trupele pentru a ataca şi cuceri estul ţării. “Este greu să ai încredere în cuvintele reprezentanţilor unei ţări care continuă să lupte ca să ne distrugă“, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Nu cred ce spun ruşii nici oficialii occidentali. Pentagonul şi serviciile britanice de informaţii susţin că Rusia a retras din Ucraina doar batalioanele care au suferit pierderi în luptă şi pe cele care aveau nevoie să îşi refacă proviziile de combustibil şi armament. “Nu poţi avea încredere în cuvintele care ies din gura maşinăriei de război a lui Putin”, a declarat Dominic Raab, vice-premierul Marii Britanii. “Vom vedea. Între-timp, vom continua să menţinem sancţiuni puternice şi vom continua să furnizăm armatei ucrainene capacităţi pentru a se apăra”, a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.

Noi detalii în ce priveşte povestea otrăvirii lui Roman Abramovici

“Trebuie să ne pregătim să asistăm la un atac militar major în alte regiuni ale Ucrainei. Asta nu înseamnă că ameninţarea la adresa Kievului s-a terminat”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. “Ce vă pot spune este că una este ceea ce spune Rusia şi alta e ceea ce face Rusia. Noi vom fi atenţi la ceea ce face. Iar ceea ce face Rusia este să continue atacul asupra Ucrainei şi locuitorilor săi chiar în momentul în care noi vorbim”, a declarat Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA.

Apar noi detalii şi în ce priveşte povestea otrăvirii lui Roman Abramovici în timpul unei runde de negocieri care a avut loc la începutul lunii. Potrivit jurnalistului care a făcut dezvăluirea, ar putea fi vorba despre o doză foarte mică de Noviciok sau un agent chimic folosit și în Primul Război Mondial – cloropicrină, o substanță cu un miros ascuțit, folosită în prezent ca fungicid, erbicid sau insecticid.

Sursa: Observator.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook