Economic 

În trei sferturi de țară este secetă. Fermierii spun că le-ar putea afecta producția cu 30 la sută

În trei sferturi de țară este secetă. Fermierii spun că le-ar putea afecta producția cu 30 la sută

Este o primăvara plină de necazuri pentru cei care lucrează pământul. În trei sferturi de țără este secetă, iar în lipsa apei, culturile de grâu, secară, și rapiță au de suferit.

Probleme sunt și la porumb, care se seamănă acum, pentru că în solul tare ca piatra, boabele nu vor încolți. Situația este grea și în alte țări din Europa. Cel mai mare râu din Italia este cu 7 metri sub nivelul considerat normal.

Un tractor care ară pământul, în Timiș, lasă în urmă un nor gros de praf. Așa arată seceta în vestul țării! Hectare întregi de terenuri agricole sunt uscate.

În primii 40 de centimetri din sol nu este picătură de apă. Porumbul nu poate germina, iar grâul – semănat în toamnă – nu se mai dezvoltă.

Cu 900 de hectare pe care a pus cereale, Constantin Buzatu își calculează deja pierderile.

Seceta pedologică este excesiv de mare și dacă, într-o perioadă – eu știu – de o săptămână, două săptămâni nu apar așa niște ploi mai serioase, eu zic că undeva la peste o mie de kilograme le putem calcula de pe acum că nu se vor face”, a explicat un fermier.

Pe o hartă întocmită de Administrația de Meterologie se vede rezerva de umiditate din sol. Moldova, Crișana, Dobrogea și zone importante din Oltenia, Transilvania și Banat suferă în lipsa ploilor.

În câmp, cu lopata în mână, un fermier din Bihor sapă în pământul uscat că să vadă la ce adâncime începe să se simtă apa.

Avem o umiditate în profunzime la care rădăcinile plantelor de păioase încă nu, nu ajung”, a spus un fermier.

Apoi, se mută unde a plantat grâu. Plantele nu arată deloc bine.

Trebuia să avem un grâu care să acopere întreaga suprafața a solului, să aibă o talie de minim 20 de centimetri. Astăzi vedem un grâu de 10 centimetri”, a mai spus fermierul.

Galați este un județ cu peste 260 de mii de hectare pe care se face agricultură. Câmpul pare că fierbe în urma tractoarelor care răscolesc solul.

Suntem aici pe o tarla care a fost însămânțată cu rapiță dar pentru că nu a răsărit, acum pământul este întors pentru a fi semănată o altă cultură.

Rapița se întoarce pentru că a răsărit insuficient sau prea târziu. Grâul suferă și are întârzieri în intrarea în vegetație pe primăvară”, a explicat un inginer agronom.

Prognoza pentru următoarele două săptâmâni anunță ploi doar între 31 martie și 3 aprilie, dar cantitățile de apă vor fi însemnate.

La stațiunea de cercetare agricolă din Lovrin ar fi primele după 3 trei luni de secetă.

Am avut umiditate în sol chiar și sub valorile coeficientului de ofilire. Asta înseamnă o situație iremediabilă”, a spus șeful laboratorului Bioinginerie SCDA Lovrin.

Șase luni din șapte sunt deficitare din punct de vedere al precipitațiilor. În jur de 15-20 de litri ar regla, să spunem așa, pentru scurt timp, umiditatea solului, cel puțin în primii 20 de centimetri”, potrivit ANM.

Deși nu există estimări oficiale, fermierii spun că seceta le-ar putea afecta producția cu 30 la sută. Probleme sunt și în alte țări din Europa.

Pe râul Po – cel mai lung din Italia – nivelul apei este, în unele zone, cu șapte metri sub limita obișnuită – anunță platforma germană wetteronline. În lipsa ploilor suferă și faimosul lac Maggiore, iar un lac de acumulare din Piemont, Italia, s-a uscat complet.

Iar prognozele pentru fluviul Rin – pe care Germania transportă 80 la sută din mărfuri – indică o scădere a nivelului apei. Deocamdată, nu s-a ajuns la situația din 2018 când pe porțiuni din el nu s-a mai putut naviga și a fost pertubat lanțul de aprovizionare în centrul industrial al Europei.

Sursa: StirileProtv

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook