Extern 

Război în Ucraina. Bombardamente ruse în mai multe orașe. Peste 260 de civili ucişi în Harkov de la începutul invaziei

Război în Ucraina. Bombardamente ruse în mai multe orașe. Peste 260 de civili ucişi în Harkov de la începutul invaziei

barbat care plange printre daramaturi

În cea de-a 25-a zi de război în Ucraina, orașele sunt în continuare amenințate de atacurile armatei rusești. În 18 zone s-au auzit raiduri aeriene și bombardamente sâmbătă noaptea. Și Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara. Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în conflictele din jurul orașului, de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, spun autorităţile locale. Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video.

Mai mulți copii au fost evacuați dintr-un orfelinat din Sumî

ACTUALIZARE 9.00 71 de copii dintr-un orfelinat din nord-estul Ucrainei au fost evacuați și transportați într-o zonă sigură, după ce au stat două săptămâni în subsolul unei clădiri pentru a fi protejați de bombardamentele ruse.

Copiii, care au toți mai puțin de patru ani, au fost salvați din Sumî și scoși în afara zonei unde se dau lupte grele. Ei au ieșit pe un coridor umanitar, a anunțat guvernatorul regiunii, potrivit BBC.

„Aproape două săptămâni s-au ascuns în adăpost. Cei mai mulți dintre acești copii care nu au părinți au nevoie în permanență de asistență medicală”, a declarat guvernatorul.

El a mai spus că foarte repede au fost găsite persoane din alte țări dispuse să aibă grijă de copii. De asemenea, câțiva dintre ei vor primi tratament de specialitate la un spital din Kiev.

„Recunoștința mea sinceră merge către cei care găzduiesc acești copii”, a mai precizat guvernatorul.

Premierul australian anunță ajutor suplimentar pentru Ucraina

ACTUALIZARE 8.51 Prim-ministrul Australiei anunţat că țara va dona 70.000 tone de cărbune Ucrainei, la cererea acesteia. “Înţelegem că ele pot alimenta până la un milion de locuinţe”, a explicat Morrison.

În plus, Canberra va acorda Kievului 30 milioane de dolari australieni (20 milioane de euro) în plus ca ajutor umanitar şi 21 milioane de dolari australieni drept asistenţă militară suplimentară, constând mai ales în muniţii şi veste antiglonţ, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Tot potrivit lui Morrison, guvernul său a aprobat în ultimele săptămâni aproape 5.000 de vize umanitare pe 3 ani unor refugiaţi ucraineni, care vor putea lucra, studia şi avea accesul la sistemul de sănătate din Australia.

Australia impune noi sancțiuni economice împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 8.45 Australia a impus o interdicție imediată asupra exporturilor de alumină şi minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia, a anunţat duminică guvernul, ca parte a sancţiunilor în curs de aplicare împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.

„Rusia se bazează pe Australia pentru aproape 20% din nevoile sale de alumină”, a declarat guvernul australian într-o declaraţie comună a mai multor ministere, inclusiv a biroului premierului. Acesta a adăugat că măsura va limita capacitatea Rusiei de a produce aluminiu.

„Guvernul va lucra îndeaproape cu exportatorii şi organismele de vârf care vor fi afectate de interdicţie pentru a găsi noi pieţe şi a extinde pieţele existente”, se arată în declaraţie, potrivit Reuters.

Zelenski: Atacul asupra orașului Mariupol este un act de teroare

ACTUALIZARE 8.30 Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj public, în care spune că ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani, iar asediul pe care militarii ruși îl fac la Mariupol va rămâne în istorie pentru secole.

„Să faci asta unui oraș pașnic, să faci ceea ce ocupanții au făcut, este teroare care va fi amintită peste secole”, a spus Zelenski.

ACTUALIZARE 7.50 Duminică dimineață, alertele de raid aerian au fost declanşate în aproape în fiecare regiune a Ucrainei, potrivit The Kiev Independent.

Au fost activate sirenele în Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa.

Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în Harkov de la începutul războiului

ACTUALIZARE 7.11 Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale, transmite dpa, citată de Agerpres.

Printre morţi se numără 14 copii, au declarat autorităţile judiciare.

Oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, asediat de trupele ruse, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de începerea războiului.

Harkov continuă să fie bombardat de artilerie şi mai multe clădiri rezidenţiale au fost lovite şi au luat foc sâmbătă seara, a informat agenţia de presă UNIAN. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Zelenski anunță interzicerea a 11 partide pro-ruse

ACTUALIZARE 7.00 Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare, transmite dpa. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video sâmbătă seara.

“Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a declarat preşedinte Zelenski, citat de ziarul Ukraîinska Pravda.

Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei – Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament. Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse.

Preşedintele Zelenski a spus că ministerul justiţiei din Ucraina a primit ordin să pună în aplicare decizia Consiliului.

Japonia şi India cer încetarea imediată a violenţei în Ucraina

ACTUALIZARE 6.50 Premierul japonez Fumio Kishida şi omologul său indian Narendra Modi au cerut sâmbătă încetarea imediată a violenţelor din Ucraina după invazia rusă.

Într-o declaraţie comună emisă după discuţiile la nivel înalt de la New Delhi, Kishida şi Modi au subliniat importanţa siguranţei şi a securităţii instalaţiilor nucleare din Ucraina şi s-au angajat să ia măsuri pentru a aborda criza umanitară din ţara devastată de război.

Cei doi premieri au cerut “încetarea imediată a violenţei şi au remarcat că nu există altă opţiune decât calea dialogului şi a diplomaţiei pentru soluţionarea conflictului”, a declarat reporterilor secretarul de externe indian, Harsh Vardhan Shringla, citind din document, notează dpa, citată de Agerpres.

Sursă:Digi24

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook