Oficial chinez de rang înalt: Sancțiunile occidentale impuse Rusiei sunt tot mai „revoltătoare”
Oficial chinez de rang înalt: Sancțiunile occidentale impuse Rusiei sunt tot mai „revoltătoare”
Un oficial guvernamental chinez de rang înalt a declarat sâmbătă că sancțiunile impuse de țările occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt din ce în ce mai „revoltătoare”. În plus, Le Yucheng, adjunct al ministrului de externe, spune că NATO nu ar trebui să se extindă și mai mult spre est, punând o putere nucleară precum Rusia „într-un colț”.
„Istoria a dovedit de nenumărate ori că sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile nu vor face decât să dăuneze oamenilor obișnuiți, să aibă un impact asupra sistemului economic și financiar și să înrăutățească situația economiei globale”, a afirmat Le Yucheng.
Declarațiile oficialului chinez intervin la o zi după ce președintele american Joe Biden a vorbit aproape două ore cu omologul chinez, Xi Jinping. Pe fondul îngrijorărilor că Beijingul ar putea ajuta Rusia inclusiv cu armament, șeful Casei Albe și-a expus punctul de vedere cu privire la invazia rusă din Ucraina și a explicat care sunt implicațiile și consecințele (în special economice) în cazul în care China ar interveni în sprijinul Rusiei. Însă președintele american nu a adresat președintelui chinez „solicitări specifice” în această privință, după cum a explicat Washingtonul. China trebuie să ia singură decizii, a subliniat un oficial de la Casa Albă.
China, curtată de Rusia
China nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina – refuzând să folosească acest termen – dar și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la război, cerând o soluție pe cale diplomatică.
Pe de altă parte, Beijingul – care importă masiv petrol și gaz din Rusia – s-a opus sancțiunilor economice impuse Rusiei, despre care spune că sunt unilaterale și nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate al ONU.
„Sancțiunile împotriva Rusiei sunt din ce în ce mai revoltătoare”, a declarat Le Yucheng, la Forumul pentru securitate de la Beijing. El a adăugat că cetățenii ruși – aluzie la oligarhii sancționați de Occident – au fost privați de activele din străinătate „fără niciun motiv”. Le Yucheng a împărtășit, de asemenea, punctul de vedere al Moscovei cu privire la NATO, spunând că alianța nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, punând o putere nucleară precum Rusia „într-un colț”.
Moscova a cerut NATO să-i ofere garanții juridice că își va opri extinderea și că se va întoarce la aliniamentul său din 1997.
„Acest scop al securității absolute urmărit de NATO duce fix la insecuritate absolută”, a spus Le. „Consecințele punerii unei mari puteri, în special a unei puteri nucleare, într-un colț sunt și mai inimaginabile”, a adăugat oficialul chinez.
La rândul său, Moscova a trimis semnale prin care încurajează o relație apropiată cu China. Relația dintre Rusia și China se va consolida ca urmare a situației politice actuale, a transmis ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate bazele pe care se bazează sistemul internațional, desigur că noi, ca două mari puteri, trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume”, a declarat Lavrov, citat de agenția rusă de presă Interfax.