Extern 

Statele baltice expulzează 10 diplomați ruși, printr-o decizie coordonată

Statele baltice expulzează 10 diplomați ruși, printr-o decizie coordonată

sediul MAE rus

Letonia, Lituania și Estonia au expulzat în total 10 diplomați ruși, au anunțat vineri ministerele lor de externe. Diplomaţii au fost expulzaţi într-o mişcare coordonată „în legătură cu acţiuni care sunt contrare statutului lor diplomatic şi luând în considerare agresiunea rusă în desfăşurare din Ucraina”, a precizat pe Twitter şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics.

Lituania a expulzat patru diplomaţi, în timp ce Letonia şi Estonia, câte trei, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Ministerul de Externe al Estoniei a explicat într-un comunicat că i-a expulzat pe diplomaţi deoarece „au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei”. Ministerul de la Tallinn a precizat că „activitatea persoanelor în cauză reprezintă o încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și, prin urmare, trebuie să părăsească Estonia în termen de 72 de ore”.

Lituania a precizat că expulzările pe care le-a decis au fost făcute „în semn de solidaritate cu Ucraina”. „Serviciile speciale rusești sunt implicate în mod activ în planificarea și executarea invaziei militare din Ucraina, amenințând nu numai securitatea Ucrainei, ci și pe cea a Lituaniei”, arată comunicatul ministerului lituanian, potrivit CNN.

Letonia a anunțat că persoanele declarate „non gratae” trebuie să părăsească teritoriul țării până la data de 23 martie, ora 23:59.

Contactat de Reuters, Ministerul de Externe al Rusiei nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii.

Sursa:digi24.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook