Extern 

Dezastru total anunţat de autorităţi în Mariupol: “Nicio clădire nu mai stă în picioare, oamenii beau apă din bălţi şi morţii sunt îngropaţi în gropi comune”

Dezastru total anunţat de autorităţi în Mariupol: “Nicio clădire nu mai stă în picioare, oamenii beau apă din bălţi şi morţii sunt îngropaţi în gropi comune”

 

Unul dintre cele mai afectate oraşe de bombardamentele ruşilor, Mariupol a devenit un simbol al inviolabilității ucrainene. Din 3 martie, orașul este sub asediu și se confruntă cu bombardamente de artilerie și lovituri aeriene aproape continue în fiecare zi. Amploarea dezastrului generat în oraşul-port de la Marea Azov se poate vedea în numeroasele fotografii şi videoclipuri publicate pe reţelele de socializare.

Dezastru total anunţat de autorităţi în Mariupol: "Nicio clădire nu mai stă în picioare, oamenii beau apă din bălţi şi morţii sunt îngropaţi în gropi comune"

Civilii care nu au reuşit să plece din Mariupol s-au mutat în subsoluri, însă nici acolo nu scapă de atacurile Rusiei. Cimitirele sunt pline şi morții sunt îngropați în gropi comune din parcurile orașului iar oamenii topesc zăpadă şi beau apă din bălţi din cauza lipsei resurselor.

Viceprimarul oraşului spune că nicio clădire nu a mai rămas în picioare. “Cred că 80-90% au fost bombardate. Nicio clădire nu este neavariată. Fie distrusă, fie avariată“, a spus Serghei Orlov într-un interviu acordat Forbes.

Potrivit acestuia, între 350.000 și 400.000 de oameni s-ar afla încă în oraş. Infrastructura este aproape inexistentă, iar locuitorii suferă de lipsa apei – topesc zăpada sau beau din bălți.

Un număr mic de oameni din sectorul privat pot lua apă din fântâni. În plus, oamenii nu au încălzire, au scurs apa din sistemele de încălzire și au folosit-o. Cineva mi-a spus că apa este colectată în bălţi, rezultată din zăpada topită. Mai sunt doar trei izvoare din care apa proaspătă iese la suprafaţă în oraș. Serviciile publice iau apă acolo și o livrează în mai multe puncte din centru. Dar acele izvoare într-un oraș de jumătate de milion de locuitori, 272 de kilometri pătrați, nu-i nimic…“, se plânge viceprimarul.

Orlov spune că orașul are nevoie disperată de un coridor umanitar de evacuare.

Noi, ca autorități ale orașului, vrem unul. Să deschidem un coridor umanitar și să putem livra ajutor umanitar acolo. Încercăm să-l livrăm acolo de 11 zile! Ultima noastră coloană umanitară este la distanţă de patru zile de oraş, iar rușii nu-i permit să intre în Mariupol. Suntem gata să evacuăm trei mii de oameni în fiecare zi. Nu ni se permite. Care este calea de ieșire? Daţi-ne ocazia să aducem ajutor umanitar și să-i scoatem pe toți cei care vor să plece. Noi suntem pregătiți să o facem, ei nu sunt pregătiți să ne lase“, a spus viceprimarul.

Dându-și seama că nu va exista nicio victorie în confruntarea directă cu armata ucraineană, ei încearcă să-i forțeze să se predea prin astfel de pierderi și distrugeri teribile. Prin distrugerea civililor, a infrastructurii. Așa arată războiul. Ei nu sunt în război cu armata ucraineană, ci cu populația”, a mai spus Serghei Orlov.

Cum arată oraşul Mariupol după bombardamentele neîncetate ale ruşilor? Imaginile din dronă arată că nicio stradă nu a rămas neatinsă

Cele mai recente imagini filmate care vin din Mariupol arată amploarea infernului adus de atacurile armatei ruse. Amploarea dezastrului generat în oraşul-port de la Marea Azov se poate vedea într-un videoclip filmat cu drona şi publicat pe reţelele de socializare.

Un teatru devenit refugiu distrus de bombardamente, deşi cuvântul “copii” era scris mare pe asfalt: “Erau o mie de oameni acolo”

Imagini din satelit arată că ucrainenii au scris pe trotuarul din fața și din spatele Teatrului Dramatic din Mariupol cuvântul ”COPII”, ca forțele ruse să nu lanseze atacuri asupra clădirii în care se refugiaseră mii de oameni.

Consiliul Local Mariupol, care a împărtășit o imagine a clădirii distruse, a declarat că forțele ruse au distrus „în mod intenționat și cinic Teatrul Dramatic din inima orașului Mariupol”. „Avionul a aruncat o bombă într-o clădire în care se ascundeau sute de locuitori pașnici din Mariupol”, se arată în comunicat.

Spital bombardat de ruși în Mariupol: trei morți, inclusiv un copil. Crater imens și gravide rănite. ”Este un genocid”

Mai multe explozii puternice, care s-au auzit de la un kilometru distanţă, au devastat acum o săptămână spitalul de copii din Mariupol. Urmările bombardamentului sunt descrise drept “apocaliptice”, un crater uriaș s-a format lângă clădirile spitalului cu 600 de paturi.

„Distrugerea este colosală”, susțin autoritățile locale. Trei persoane – inclusiv un copil – au fost ucise după ce ruşii au bombardat maternitatea și spitalul de copii în ziua 14-a de război. Un bilanţ anterior anunţa 17 răniţi, între care şi  femei însărcinate. Alte victime, inclusiv copii, ar putea fi îngropate sub ruine.

O altă unitate sanitară, un spital cu 300 de paturi dedicat pacienților cu Covid a fost distrus de bombardamente marţi, împreună cu un centru de recoltare de sânge din Mariupol.

Sursa:observatornews.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook