Extern 

BREAKING Curtea de la Haga ordona Rusiei sa opreasca „imediat” operatiunile militare din Ucraina. Vot covarsitor al judecatorilor: „Nicio dovada legata de acuzatiile Rusiei”

BREAKING Curtea de la Haga ordona Rusiei sa opreasca „imediat” operatiunile militare din Ucraina. Vot covarsitor al judecatorilor: „Nicio dovada legata de acuzatiile Rusiei”

Curtea Internationala de Justitie a ONU (CIJ) de la Haga a ordonat miercuri Rusiei sa opreasca invazia, spunand ca nu a vazut nicio dovada care sa sustina justificarea Kremlinului pentru declansarea razboiului. Rusia a sutinut ca Ucraina comitea un genocid impotriva vorbitorilor de limba rusa din estul tarii.

Curtea a decis cu 13 voturi la doua pentru un ordin provizoriu prin care „Federatia Rusa trebuie sa suspende imediat operatiunile militare pe care le-a inceput la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei”. Doar judecatorii rusi si chinezi din instanta au votat impotriva ordinului.

Rusia nu a participat la audierea initiala a cazului si nici avocatii sai nu s-au prezentat pentru a asculta hotararea de astazi. In schimb, acestia au trimis o scrisoare instantei in care au sustinut ca CIJ nu are jurisdictie in acest caz. Presedintele Curtii, Joan Donoghue, a respins argumentul Rusiei, subliniind ca Vladimir Putin si alti inalti oficiali rusi au afirmat in repetate randuri ca presupusul genocid a fost motivul atacului.

Ucraina acuza Rusia de incalcarea Conventiei din 1948 privind genocidul si a cerut curtii sa ordone incetarea imediata a ostilitatilor. Totodata, Ucraina a mai cerut judecatorilor sa decida ca nu exista o justificare legala pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie si 8 martie.

Sursa: aktual24.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook