Extern 

UE anunţă al patrulea set de sancţiuni împotriva Kremlinului. Ursula von der Leyen: “Măsurile vor izola şi mai mult Rusia”

UE anunţă al patrulea set de sancţiuni împotriva Kremlinului. Ursula von der Leyen: “Măsurile vor izola şi mai mult Rusia”

Uniunea Europeană anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei, în a 16-a zi de război Rusia – Ucraina. UE va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei, va reprima utilizarea de cripto-active de către Rusia şi va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux ale UE, precum şi importul de produse din fier şi oţel, a declarat, vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceste măsuri fac parte din al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, în colaborare cu Statele Unite şi alţi aliaţi G7.

 

”Mâine, vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Ursula von der Leyen. Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de ”Naţiunea cea mai favorizată”. În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.

Rusia, exclusă din Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic. Potrivit şefei executivului UE, drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituţii multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor fi suspendate. ”Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internaţional şi, în acelaşi timp, să se aştepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internaţională”, a spus ea.

Oligarhii ruşi, în vizorul G7

Aliaţii G7 vor găsi modalităţi săptămâna viitoare de a viza ”acoliţii” lui Putin şi se vor strădui să se asigure că Rusia şi elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a se sustrage sancţiunilor. Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti.

În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei. ”Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a explicat Ursula von der Leyen.

Joe Biden anunţă noi sancţiuni împotriva Moscovei

Joe Biden a făcut vineri noi declaraţii cu privire la sancţiunile împotriva Kremlinului, la mai bine de două săptămâni de când Putin a declanşat războiul în Ucraina. Preşedintele SUA a anunţat că Rusiei îi va fi revocat statutul de “Naţiunea cea mai favorizată”, afectând astfel relaţiile comerciale cu alte state. În plus, Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială. Noi nume ale oligarhilor ruşi vor fi adăugate pe lista de sancţiuni.

A 16-a zi de război Rusia – Ucraina

După mai bine de două săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina situaţia rămâne tensionată. În urma negocierilor de joi, cele două părți nu au făcut niciun progres cu privire la încetarea focului. Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă că a cerut guvernului de la Kiev să demareze un program de reconstrucţie pentru toate oraşele “distruse de ruşi”, în timp ce autorităţile din Mariupol, oraş greu încercat de bombardamente ruseşti, anunţă că rezervele de hrană scad considerabil. Două avioane rusești au atacat o localitate din Belarus, venind dinspre Ucraina, acuză serviciile de informații din Ucraina.

Sursa:observatornews.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook