Stiri 

România pierde, anual, un miliard de dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de floarea soarelui

România pierde, anual, un miliard de dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de floarea soarelui

România pierde în fiecare an un miliard de dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de semințe de floarea soarelui recoltată.

Din aproape 20 de fabrici mari de ulei cate erau în 1990, țara noastră mai are doar cinci. Ar fi un moment bun pentru autorități să dezvolte această industrie, de vreme ce pe piața europeană nu mai ajunge uleiul pe care îl exporta Ucraina în timp de pace.

Cu peste un milion de hectare pe care le-a avut cultivate cu floarea soarelui, România a fost anul trecut cel mai mare producător de astfel de semințe din Uniunea Europeană.

Recolta a fost 3,3 milioane tone, dar două treimi au plecat la export

Bulgaria, Turcia, Ungaria și țări din Asia sau vestul Europei precum Olanda, Franța și Spania, au fost principalii beneficiari ai producției din România.

Cristian Ciocan, producător de floarea soarelui și ulei: Partea care a rămas, 1.300 de tone, se află la ferme mici. La mici producători cum sunt și eu, de 50-30 de hectare, și trebuie să fim foarte atenți cu aceste stocuri rămase.

România nu are o politică de protecție a siguranței alimentare interne – așa cum aplică, de pildă, Ucraina – țară care asigura între 35 și 45 la sută din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Uniunea Europeana, iar la noi exportul nu poate fi controlat.

Semințe în valoare de peste 600 de milioane de euro au ieșit din țără acum doi ani, iar în 2021, trendul s-a menținut.

Mircea Kipăilă, asociația agricultorilor Constanța: „Din păcate, nu prelucrăm tot, mai vindem și materie primă de floarea soarelui și atunci cred ca trebuie să ne axăm pe fabricile de prelucrare.

În aceste fabrici de prelucrare, România ar trebui să își producă uleiul pe care îl consumă, dar nu sunt suficiente ca sa prelucreze toată recolta de semințe de floarea soarelui.

Erau 17 fabrici de ulei în 1990, dar după privatizări și vânzari succesive multe s-au închis

În țară mai sunt doar cinci mari producători de ulei de floarea soarelui și cateva zeci de companii mici.

Cristian Ciocan, producător de floarea soarelui și ulei: „Noi producem ulei presat la rece. Prin presarea la rece extragem doar 30% din conținutul de ulei din semințe. Suntem forțați să lucrăm la foc continuu. Încercăm din noiembrie sa facem un stoc.

Situația din Ucraina a complicat lucrurile. Asociația europeană din Industria Uleiului Vegetal sustine că aproape 200 de mii de tone de ulei care veneau din această țară au încetat să mai fie trimise în porturile europene.

Pentru România este o șansă să facă profit. Acum pierdem un miliard de dolari pe an pentru că nu transformăm floarea soarelui în ulei și o trimitem la export neprelucrată.

Statul încurajează producția de semințe oleaginoase, ca să nu existe probleme cu stocurile

Alexandra Avram, APIA Prahova: „La un hectar de cultură de floarea soarelui, dacă exploatația este mai mică de cinci hectare, subvenția este de 170,31 de euro pe hectar. Dacă exploatația depașește o suprafața de cinci hectare, cuantumul este 213,45 de euro pe hectar.

Ministerul Agriculturii își propune să stimuleze și investițiile în spații de depozitare și fabrici de procesare. Există fonduri europene – transmit cei reponsabili – care pot acoperi între 50 și 90 la sută din sumele necesare.

Sursa:stirileprotv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook