Stiri 

Controalele după haosul din benzinării au adus amenzi usturătoare și chiar închiderea unei stații de carburant

Controalele după haosul din benzinării au adus amenzi usturătoare și chiar închiderea unei stații de carburant

Controalele după haosul din benzinării au adus amenzi de două milioane de lei și chiar închiderea pentru o lună a unei stații de carburant.

Aceasta se află în Satu Mare și a primit, totodată, amenda maximă de 100 de mii de lei. În cazul altor benzinării, autoritățile au confiscat și o parte din banii încasați în seara când s-au format cozi imense din cauza zvonului că ar urma scumpiri uriașe la pompă.

Au fost sancționate și benzinăriile care le-au permis clienților să cumpere benzină și motorină în peturi și damigene

90 de benzinării au fost verificate de Protecţia Consumatorilor, după agitația de miercuri seara, când s-au format cozi imense la pompe. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a controlat peste 800 de staţii şi a dat 600 de amenzi, după ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu persoane care cărau carburanţi în găleţi, damigene sau tomberoane. Şi Fiscul a mers în control, iar în total amenzile date de autorităţi sunt de aproape două milioane de lei.

Cele mai mari amenzi au fost date de ANPC pentru „practici comerciale incorecte”, adică – explică inspectorii – staţiile au vândut benzină din stocuri vechi, ceea ce nu ar fi justificat o scumpire.

O benzinărie din Satu Mare a primit amenda maximă de 100 de mii de lei și inspectorii Fiscului au închis-o pentru o lună. Nu a fost singura amendă de acest fel. Și stația aflată la sediul unuia dintre marile lanțuri de benzinării a primit aceeași sancțiune, iar unora dintre benzinăriile verificate li s-a confiscat și o parte din banii făcuți în seara când s-au format cozi imense.

Mai multe benzinării au fost obligate să revină la prețurile dinaintea scumpirilor, potrivit unui ordin al Protecției Consumatorilor

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: Decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele zile.”

Pe de altă parte, economiștii spun că nu sunt ilegale creșterile de preț, într-o piaţă liberă, și trebuie investigat doar dacă au fost sau nu încălcări ale legilor concurenței.

Adrian Codirlașu, vicepreședintele asociației Analiștilor Financiari: „Piața este liberă, e reglată de cerere și ofertă, însă conform legii sunt interzise înțelegerile între vânzători, dar aceste înțelegeri trebuie dovedite în instanță. A crescut brusc cererea, iar prețurile au reacționat- crește cererea, cresc și prețurile. Statul mai poate interveni pe taxare. Fiecare comerciant are propriile așteptări, prognoze – și această diferență de opinii duce la echilibrul pieței.

Aşadar, controalele nu aduc automat scăderi de preţuri. Potrivit unei platforme de monitorizare a preţurilor, în Bucureşti benzina standard se vinde acum cu preţuri între 7,90 lei şi 8,25 lei. Preţuri mai mici se găseau însă în restul ţării, dar nu cu mult sub 8 lei litrul.

Sursa:stirileprotv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook