Extern 

Cum a devenit litera Z simbolul războiului pentru Rusia

Cum a devenit litera Z simbolul războiului pentru Rusia

De la începutul conflictului Rusia-Ucraina, litera Z a fost tot mai des asociată cu simbolul războiului şi susţinerea invaziei conduse de armata lui Vladimir Putin. Originile simbolului sunt un mister, dar au fost propuse mai multe teorii.

Analiștii și experții militari cu sursă deschisă au observat pentru prima dată misteriosul semn “Z” pictat manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe 19 februarie, ceea ce a dus la speculații larg răspândite în rândul experților occidentali cu privire la ce înseamnă marcre cu cestă literă, potrivit The Guardian.

Pe măsură ce a început invazia Rusiei, mai multe echipmente militare au fost inscripţionate cu Z-uri, precum și alte litere, inclusiv O, X, A și V. Literele văzute pe aceste echipmente erau de obicei încadrate în pătrate, triunghiuri și alte forme pictate. Litera “Z” nu există în alfabetul chirilic rus.

Cea mai populară teorie folosită de experții militari pentru a explica înscrisurile este că acestea au fost scrise în funcție de zonele respective în care sunt staționate de obicei trupele ruse, cu “Z” potențial drept pentru Zapad (vest). Alți militari ruși pro-Kremlin au speculat că litera “Z” reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și litera V pentru Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat nicio teorie și, în schimb, a postat pe canalul său de Instagram că “Z” înseamnă Za pobedu („pentru victorie”) și V reprezintă „puterea adevărului”. În ultimele două săptămâni, “Z” a trecut de la un marcaj militar la principalul simbol al sprijinului public pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

Războiul şi litera “Z”

La doar trei zile după invazie, trustul de presă Russi Today, finanțat de Kremlin, a anunțat pe canalele sale de socializare că vinde produse marcate cu “Z”, inclusiv tricouri și hanorace, pentru a arăta sprijinul pentru trupele ruse. De atunci, nenumărate flashmob -uri în toată țara au fost organizate de autorități, în care tineri ruși sunt văzuți purtând o cămașă “Z” în timp ce își afișează sprijinul pentru război. Litera “Z” a fost, de asemenea, pictată pe blocuri mari de apartamente din epoca sovietică și afișată pe panouri publicitare stradale.

Mai multe şcoli din Rusia au postat și imagini cu copii stând într-o formație “Z”. O imagine care circulă online de duminică a arătat că mai mulţi copii bolnavi în stadiu terminal dintr-un centru din orașul Kazan, din sudul orașului, formează un “Z” pentru a sprijini invazia Ucrainei.

Oficialii dornici să-și arate sprijinul pentru război s-au angajat chiar să includă litera în numele regiunii lor. Serghei Tsivilev, șeful regiunii Kemerovo, a anunțat că a decis să redenumească regiunea și să adauge litera “Z” în numele acesteia, care ar putea fi acum numită drept KuZbass.

Rusia are o istorie de promovare a anumitor semne și simboluri pentru a aduna sprijin pentru armata sa. În timpul anexării Crimeei de către țară, Rusia a promovat puternic folosirea panglicilor cu dungi portocalii și negre ale Sfântului Gheorghe. Panglica se bucură acum de o mare popularitate în Rusia, ca o modalitate de a arăta sprijinul public pentru guvernul rus și armată.

Unii ruși, însă, l-au ridiculizat pe “Z”. În timpul mitingurilor de duminică la nivel național împotriva invaziei Ucrainei de către Putin, unii protestatari au fost văzuți ținând pancarte cu cuvântul Zachem (Pentru ce?). De asemenea, rușii au accesat internetul pentru a posta diverse meme care satirizează înscrierea “Z”.

Mai amenințător, “Z” a fost folosit ca o tactică de intimidare împotriva celor care se opun războiului. Membrii colectivului de artă de opoziție Pussy Riot, precum și ai ONG-ului Memorial anti-război, au spus că simbolul “Z” a fost pictat pe ușa apartamentului lor.

Sursa: Obsevator

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook