Extern 

Civilii ucraineni au intrat în atenţia armatei lui Vladimir Putin. Un băieţel de un an şi jumătate, cea mai tânără victimă a războiului

Civilii ucraineni au intrat în atenţia armatei lui Vladimir Putin. Un băieţel de un an şi jumătate, cea mai tânără victimă a războiului

Armata lui Vladimir Putin a pus tunurile pe civilii din Ucraina. Jumătate de milion de oameni sunt prinşi fără scăpare în Mariupol. Oraşul a fost încercuit de trupele ruse, iar o a doua încercare de a evacua locuitorii a eşuat azi, după ce Rusia ar fi încălcat din nou armistiţiul si a atacat culoarele umanitare.

Mai multe obuze, lansate de ruşi, au căzut şi lângă Kiev, peste oamenii care aşteptau să fie evacuaţi din calea ruşilor. Sunt cel puţin trei morţi şi numeroşi răniţi. Iar Putin nu renunţă. A cerut azi Ucrainei să se predea pentru a opri bombardamentele. A dat insa asigurari dupa o discutie cu Emmanuel Macron ca nu va ataca centralele nucleare si ca va respecta regulile agentiei internationale pentru energie atomica.

Scenele au avut loc azi în Irpin şi au fost surprinse de o echipă de jurnalişti. Soldaţii lui Putin au lovit fără milă  chiar pe cei care încercau să fugă din calea lor.

Mai multe obuze au căzut pe un pod sub care sute de oameni aşteptau să fie evacuaţi. Sunt zeci de victime susţin oficialii ucraineni, oameni morţi şi răniţi în timp ce încercau să se salveze.

Irpin este sub asediul armatei ruse de 11 zile. Nu mai sunt multe clădiri rămase în picioare, iar apă, electricitate şi căldură nu se mai găsesc peste tot. Este preţul pe care îl plătesc pentru că încearcă să-i oprească pe ruşi să cucerească Kievul.

Cea mai mică victimă a războiului

În Mariupol, jumătate de milion de oameni sunt prizonieri şi nu ştiu dacă vor apuca ziua de mâine. Oraşul e înconjurat de trupele ruse. O a doua înceercare de a evacua civilii a eşuat după ce militarii lui Putin ar fi încălcat din nou armistiţiul. Doar 300 de oameni au reuşit să fugă, din cei 200.000 pe care oficialii ucraiineni sperau să-i evacueze.

Din Mariupol este şi cea mai tânără victimă a războiului lui Putin. Are doar un an şi jumătate. Kiril a fost lovit de o bucată de şrapnel, după ce blocul în care locuia a fost bombardat de trupele ruse. Părinţii l-au dus pe braţe la spital, însă a fost prea târziu.

Ore decisive şi pentru Odessa

Ore decisive sunt şi pentru Odessa, crede preşedintele Ucrainei, care avertizază că ruşii pregătesc un bombardament masiv, atât de pe mare, cât şi din aer.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Lumea este suficient de puternică pentru a închide spaţiul nostru aerian pentru rachetele ruse. Dacă cineva mai are vreo îndoială, ucrainenii au nevoie de avioane. Este uşor, dacă vrei cu adevărat să faci cerul Ucrainei şi al Europei mai sigur.

Kievul este însă miza supremă pentru Vladimir Putin. În drumul spre capitală, ruşii au pus la pământ aeroportul din Viniţa, pentru a se asigura că armata ucraineană nu îl va putea folosi.

Analiştii militari cred că Putin va da aici asaltul final doar în momentul în care capitala va fi complet înconjurată. De asta convoiul de sute de tancuri, întins pe aproape 65 de kilometri, în apropierea oraşului, nu s-a mişcat de câteva zile. Ştiu asta şi localnicii, care încearcă să se pregătească. Îşi baricadează casele şi stau la cozi pentru a primi arme.

În sprijinul lor vin voluntari din întreaga lume.

Mark Ayres, British Army veteran: Nu am iluzii. Nu am idei romantice despre război, cum că o să fiu erou sau o să fiu decisiv, lucruri de genul astă, dar e ce am ales să fac. 

– Ai putea muri aici…

– Da. E posibil. Sau să fiu rănit, ceea ce poate fi mai rău. 

Liderul rus lansează ameninţări

Iar tot acest sprijin este ceea ce îl înfurie pe Vladimir Putin. Tot mai izolat, liderul rus a ieşit din nou cu ameninţări pentru toţi cei care ajută Ucraina.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Dacă vor continua să facă ceea ce fac, am mai spus asta, pun în pericol viitorul statului ucrainean.  Şi dacă se întâmplă asta, va fi total vina lor.

Mâine ar trebui să aibă loc o a treia rundă de negocieri pentru pace între Ucraina şi Rusia, discuţii de la care nimeni nu are însă prea mari aşteptări. Şi asta pentru că Rusia este de neînduplecat. Nu vrea să renunţe la pretenţiile teritoriale pe care le are în Ucraina şi nici să accepte ca, vreodată, Ucraina să fie primită în NATO. De cealaltă parte, Kievul vrea ca Moscova să pună capăt bombardamentelor. Volodimir Zelenski este însă convins că acest lucru se va întâmpla doar când Vladimir Putin va accepta să participe personal la negocieri alături de el.

Sursa: Observator

 

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook