Extern 

Zelenski, avertisment pentru Europa: “Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est”

Zelenski, avertisment pentru Europa: “Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est”

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge ”până la Zidul Berlinului”, relatează AFP.

Zelenski, avertisment pentru Europa: "Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est"

”Dacă noi dispărem – să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”, a spus Zelenski în faţa presei, cerând statelor occidentale ”să închidă cerul” ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

Mai devreme, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic acelaşi efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acţiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO şi cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenţia EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acţiunile aviaţiei ruse, ci şi pe cele ale aviaţiei ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opţiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.

Război Rusia – Ucraina, ziua 8

Armata lui Vladimir Putin continuă să atace oraşe cheie din Ucraina, cu bombardamente masive în nord, est şi sud, reușind să preia controlul în Herson. Au fost lupte grele în Mariupol, iar la Kiev s-au auzit explozii puternice, joi dimineață. Alarmele au sunat şi în Odessa, oraș aflat sub ameninţarea unui desant al forţelor armate ruse. Preşedintele Zelenski a transmis un nou mesaj de mobilizare, în timp ce uriașul convoi rusesc de blindate staţionează în apropierea capitalei ucrainene. O nouă rundă de negocieri ar urma să aibă loc în această dimineaţă.

Negocierile Rusia – Ucraina au început. Ucrainenii au anunţat care sunt subiectele celei de-a doua runde de discuţii

Delegațiile ruse și ucrainene au început a doua rundă de negocieri într-o locație nedezvăluită de la granița cu Ucraina.

Un scurt videoclip a arătat delegația ucraineană intrând într-o sală de conferințe în care era așezată delegația rusă. Cele două echipe și-au dat mâna înainte de a se așeza pentru a începe discuțiile.

Sursa: Observator.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook