Incertitudinea provocată de război are efecte și la pompă. Benzina a trecut de opt lei litrul
Incertitudinea provocată de război are efecte și la pompă. Benzina a trecut de opt lei litrul
Incertitudinea provocată de război are efecte și la pompă. Cel mai scump sortiment de benzină a trecut de opt lei litrul, iar prețurile vor continua să crească, spun economiștii.
Joi, barilul de petrol s-a tranzacționat și cu 120 de dolari, ajungând la valori record. Îngrijorați, unii șoferii merg mai puțin cu mașina, și alimentează mai rar.
În Capitală, la unele benzinării, cea mai scumpă benzină a ajuns la 8,07 lei litrul. Înainte să înceapă războiul din Ucraina, era 7 lei și 90 de bani. Motorina s-a scumpit şi ea.
Unii şoferi plănuiesc să circule mai puţin.
Șofer: ”Mai micșorăm puţin numărul de kilometri, mai folosim transportul în comun”.
Șofer: ”De o săptămână n-am mai alimentat. De o săptămână n-am mai circulat cu ea”.
Prețul petrolului este în creştere și atinge la valori record pentru ultimul deceniu. La prima oră se tranzacționa și cu 120 de dolari pe baril, cu 20% peste cotaţia de la începutul săptămânii.
Adrian Mitroi, analist economic: “Conductele care vin din Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt funcționale, dar teama pieței că s-ar putea întâmpla ceva, că războiul al putea să mai dureze, că nu sunt capacități de depozitare suficiente toate astea puse la pachet avem această imagine pe care o vedem la pompă. Cotațiile de viitor arată ceva mai calme, dar nu substanțial, deci mă aștept să rămânem la aceste preturi foarte mari și să învățam să fim mai economi”.
În aceste condiţii, companiile aeriene ar putea scumpi biletele.
Marius Popescu, purtătorul de cuvânt al companiei TAROM: ”Dacă într-adevăr prețul carburantului va exploda, se vă scumpi foarte mult, cu siguranță această repercursiune va exista și asupra prețurilor biletelor de avion”.
Prețul petrolului este legat direct și de transporturi așa că toate alimentele, mărfurile transportabile şi chiar bilete de autobuz s-ar putea scumpi.