Extern 

Război Rusia – Ucraina, ziua 7 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski: Aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși în primele șase zile de război

Război Rusia – Ucraina, ziua 7 LIVE TEXT. Volodimir Zelenski: Aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși în primele șase zile de război

 

Război Rusia – Ucraina, ziua 7. Rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Marți, orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete. Rusia a atacat un turn de televiziune din Kiev, în timp ce un convoi uriaș de blindate continuă să avanseze spre capitala ucraineană. În discursul său de la Washington, președintele Joe Biden a spus că Vladimir Putin este “singurul vinovat” pentru invazia din Ucraina și a promis că liderul rus “va plăti un preț ridicat pe termen lung”. Astăzi, în a șaptea zi de război, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace.

ainene au fost „în mod constant sub influența focului inamic, a aviației, a artileriei cu reacție și a armelor de foc”, a transmis Oleh Sinehubov într-un mesaj pe Facebook, în această dimineață.

Primarul din Harkov a precizat că sectoarele de nord-est și nord ale orașului au fost atacate, confirmând un atac asupra unui spital militar.

UPDATE 8:20. Aproape 24.000 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România

Marți, prin punctele de frontieră au intrat în România 71.364 de persoane, dintre care 23.862 cetăţeni ucraineni. Este o creştere cu 5,6% faţă de ziua precedentă, explică autoritățile.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.449 cetăţeni ucraineni (creștere de 8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 11.524 cetăţeni ucraineni (creștere de 1,6%). Din România au ieșit 78.584 de persoane, dintre care 17.783 cetăţeni ucraineni ceea ce reprezintă o creştere de 12%. De la declanşarea crizei, în România au intrat 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 7:38. Armata rusă ar fi cucerit oraşul Herson

Se pare că trupele ruse ar fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează BBC Bews. Sunt citați oficiali locali ucraineni, care afirmă că oraşul a căzut în mâinile forţelor ruse.

Primarul orașului, Igor Kolykhaiev, a declarat pentru postul de radio local că forțele ruse au capturat gara și portul orașului marți seară. “Luptele au loc acum, iar ocuparea orașului nostru este în curs”.

El a spus că mulți oameni au murit, inclusiv soldați și civili ucraineni, iar oficialii guvernamentali încearcă acum să se asigure că oamenii pot pleca sau pot ajunge la adăposturi.

Herson, care are o populație de aproape 300.000 de locuitori, este situat între Mykolaiv și New Kakhovka. Oficialii Mykolaiv au declarat în ultima oră că orașul este încă în mâinile ucrainene.

UPDATE 6:10. Parașutiștii ruși au aterizat la Harkov

Parașutiștii ruși au aterizat la Harkov și au atacat unul dintre centrele medicale militare ale orașului, relatează agenția de presă UNIAN. Forțele ucrainene resping atacul, anunță Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit canalului Telegram al Radei Supreme a Ucrainei.

“Trupele ruse au debarcat la Harkov. Invadatorii au atacat spitalul – Centrul Clinic Medical Militar al Regiunii de Nord. A început obătălie între invadatori și apărătorii ucraineni”, se arată în mesaj.

 

Potrivit canalului Telegram „Forțele Armate Operaționale ale Ucrainei”, atacul a avut loc în momentul în care a fost anunțată o alertă aeriană în oraș și regiune.

UPDATE 6:00. O rachetă a lovit o clădire rezidenţială, în oraşul ucrainean Jîtomîr

Două persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra oraşului Jîtomîr, la vest de Kiev, potrivit Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei, citat de BBC News. Alţi trei au fost răniţi şi mai multe persoane ar putea fi prinse sub moloz, a mai transmis serviciul guvernamental.

Instituţia a anunţat că cel puţin 10 case şi un spital local au fost avariate în urma atacului. Potrivit The Kiev Independent, a fost vorba despre o rachetă de croazieră care a lovit o clădire rezidenţială din apropierea unui spital. Consilierul ministrului de interne Anton Heraşcenko afirmă că racheta era îndreptată către Baza Brigăzii 95 din Jîtomîr.

UPDATE 5:55. Joe Biden: Vladimir Putin a calculat foarte greşit

Preşedintele american Joe Biden a afirmat, în primul său discurs despre Starea Națiunii, că Vladimir Putin “a urmărit să zguduie temeliile lumii libere” prin atacul asupra Ucrainei, crezând că “lumea se va uita în altă parte”, relatează CNN. “Dar a calculat foarte greşit”, a adăugat Biden.

“În urmă cu şase zile, Vladimir Putin a urmărit să zguduie temeliile lumii libere (…) Dar a calculat foarte greşit”, a afirmat Joe Biden.

Președintele SUA a maii spus că Putin a crezut că va putea intra în Ucraina, iar restul lumii se va uita în altă parte. “În loc de asta, a dat de un zid de putere pe care nu l-a anticipat şi nu şi l-a imaginat. A întâlnit poporul ucrainean”, a continuat Biden.

În discursul său, liderul de la Casa Albă a susţinut că Putin “este acum mai izolat de lume decât a fost vreodată”. “Când istoria acestei perioade va fi scrisă, războiul lui Putin împotriva Ucrainei va fi lăsat Rusia mai slabită şi restul lumii – mai puternică”, a spus Biden.

UPDATE 5.50 Astăzi, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace

Miercuri, la o săptămână de la declanșarea războiului, are loc a doua rundă de negociri între delegațiile Rusiei și Ucrainei, relatează presa de stat rusă. Agenția de presă TASS a citat marți o sursă din partea rusă, spunând că miercuri, 2 martie, este data asupra căreia ambele părți au convenit inițial, relatează CNN.

Agenția de știri de stat rusă RIA a precizat că a doua rundă de discuții va avea loc la granița Belarus-Polonia. Ucraina vrea armistiţiu şi plecarea tuturor trupelor ruseşti, inclusiv a celor din Donbas şi Crimeea. Rusia, pe de altă parte, vrea să îi fie respectate interesele.

“Negocieri corecte pot avea loc doar atunci când una din părţi nu loveşte pe alta cu rachete în timpul negocierilor. Au fost bombardamente în acelaşi timp cu negocierile, prin acest lucru cred că Rusia încearcă pur şi simplu să pună presiune pe noi. Nu vă pierdeţi timpul. Nu acceptăm această tactică”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Prima rundă de negocieri a avut loc luni, în localitatea Gomel din Belarus, a durat aproximativ 6 ore și s-a încheiat fără un rezultat concret.

sursa Observatornews

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook