Extern 

UE a închis spațiul aerian pentru Rusia. Avioanele rusești nu mai pot zbura aproape deloc prin Occident

UE a închis spațiul aerian pentru Rusia. Avioanele rusești nu mai pot zbura aproape deloc prin Occident

După ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, avioanele rusești nu mai pot zbura aproape nicăieri în spațiul aerian occidental, arată o sinteză BBC. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat duminică seară că UE a închis spațiul aerian pentru Rusia, atât pentru companiile rusești, cât și pentru avioanele private ale oligarhilor.  

 

UE a închis spațiul aerian pentru Rusia. Avioanele rusești nu mai pot zbura aproape deloc prin Occident

”Vom închide spațiul aerian al Uniunii Europene pentru avioanele rusești”, a anunțat președintele Comisiei Europene, von der Leyen, duminică seară. Măsura vizează atât avioanele private, cât și companiile comerciale.

Companiile aeriene ruse se confruntă cu un blocaj aproape total al spațiului aerian din Occident, scrie BBC. Una câte una, țările europene au declarat că își închid spațiul aerian, timp de trei luni, inclusiv Germania. Avioanele rusești au acum puține opțiuni de rută pentru călătoriile spre vest. Panourile de plecare de pe aeroporturile Domodedovo și Sheremetyevo din Moscova au indicat duminică zeci de anulări, inclusiv zboruri către Paris, Viena și Kaliningrad, relatează BBC.

Compania rusă S7 Airlines a declarat pe Facebook că va anula zborurile către multe dintre destinațiile sale europene până cel puțin pe 13 martie. Aeroflot, cea mai mare companie aeriană a Rusiei, a declarat că își va anula serviciile către Letonia și România până pe cel puțin pe 26 martie, iar cursele sale către Praga și Varșovia până pe 28 martie. Rusia a răspuns și ea cu sancțiuni în oglindă pentru țările care îi interzic zborurile. Avioanele deținute de Rusia, inclusiv avioanele private, nu mai pot pătrunde în spațiul aerian din statele baltice, Polonia, Cehia, Bulgaria, România și Slovenia. Avioanele rusești au fost, de asemenea, interzise în spațiul aerian britanic.

Lista țărilor UE care au interzis spațiul aerian pentru ruși:

  • Germania a impus o interdicție de trei luni
  • Spania, Franța, Danemarca, Olanda și Italia își vor închide, de asemenea, spațiul aerian pentru aeronavele rusești
  • Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, „se pregătește să-și închidă spațiul aerian pentru traficul aerian rusesc”, a scris ministrul Transporturilor Timo Harakka pe Twitter
  • Premierul belgian Alexander De Croo a spus că cerul european este „deschis pentru cei care unesc oamenii, nu pentru cei care încearcă să agreseze cu brutalitate”
  • Irlanda și Austria susțin o interdicție totală la nivelul UE pentru companiile aeriene rusești.

Care sunt consecințele? Companiile aeriene rusești sunt obligate să planifice rute întortocheate, ceea ce va duce la durate de zbor mai lungi. Golful Finlandei ar putea fi singura cale viabilă pentru avioanele rusești care călătoresc în țările europene care încă nu le-au interzis zborurile.

Companiile aeriene comerciale evită totodată spațiul aerian din jurul Ucrainei, Moldovei și Belarusului în urma războiului declanșat de Rusia  În Statele Unite, Delta Air Lines a declarat că va suspenda un acord de rezervare a zborurilor cu Aeroflot. Marea Britanie a interzis zborurile rusești iar Moscova a ripostat în mod similar. Virgin Atlantic a spus că evitarea Rusiei ar adăuga între 15 minute și o oră zborurilor sale între Marea Britanie, India și Pakistan. Compania aeriană australiană Qantas a declarat că va folosi o rută mai lungă pentru zborul ei direct între Darwin și Londra, care nu survolează Rusia.

Sursa:observatornews.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook