Extern 

Rușii îi așteaptă pe ucraineni la negocieri într-un oraș din Belarus

Rușii îi așteaptă pe ucraineni la negocieri într-un oraș din Belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta Kremlinului de a discuta în Belarus, precizând că această țară a luat partea Rusiei în conflict. În declarațiile rostite în limba rusă, președintele ucrainean a spus că Ucraina dorește discuții cu Rusia pentru a pune capăt luptelor, dar a insistat să le țină într-un alt oraș precum Varșovia sau Istanbul. 

Mesajul vine după ce Kremlinul a declarat duminică că o delegație rusă a sosit deja în Belarus pentru eventuale discuții.

UPDATE: Presa din Belarus susține că o delegație ucraineană se îndreaptă spre orașul Gomel din Belarus, pentru a participa la negocieri. Acolo se află deja o delegație rusă, condusă de ministrul adjunct al Externelor din Federația Rusă. Inițial, delegația rusă a anunțat că îi așteaptă pe ucraineni la discuții până la ora 14, ora României.

O delegație rusă a sosit în Belarus pentru a purta discuții cu Ucraina, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de presă Interfax, transmite Reuters.

Potrivit lui Dmitri Peskov, din delegaţia rusă fac parte oficiali din ministerele de Externe şi Apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Oficialul rus a spus că așteaptă sosirea omologilor lor ucraineni în orașul bielorus Gomel.

Reacția președintelui ucrainean

Volodimir Zelenski a reacționat spunând că discuțiile de la Minsk ar fi fost posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Președintele ucrainean a adăugat că rămâne deschis la discuții în alte locuri care nu dau dovadă de agresiune față de țara sa. „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții”, a declarat Zelenski.

„Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor”, a mai spus președintele ucrainean.

„Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a adăugat acesta.

Podolyak a declarat că delegația rusă a sosit la Gomel, un oraș din sud-estul Belarusului, știind de la început că a făcut-o degeaba.

El a reiterat că poziția lui Zelenskiy rămâne aceeași: doar discuții reale, zero ultimatumuri.

Deși a invadat Ucraina, Putin le spune rușilor că războiul este, de fapt, o asistență militară a regiunilor din Donbas

 Președintele rus a salutat „eroismul” forțelor ruse în Ucraina. Într-un scurt discurs televizat de felicitare a soldaților de Ziua Forțelor Speciale care a marcat primele sale declarații publice de vineri, liderul de la Kremlin s-a referit la invadarea Ucrainei de către Rusia drept o „operațiune specială de a oferi asistență republicilor populare din Donbas”.

Ucraina a intrat duminică în a patra zi de război după încă o noapte de lovituri militare executate de armata Rusiei, forțele Kievului continuând să opună o rezistență îndârjită soldaților trimiși de Vladimir Putin.

Sursă:Digi24

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook