Extern 

Străzile din Kiev au devenit adevărate „capcane” pentru soldații ruși. Civilii și trupele ucrainene sunt pe poziții

Străzile din Kiev au devenit adevărate „capcane” pentru soldații ruși. Civilii și trupele ucrainene sunt pe poziții

Tensiunea e în creştere în Ucraina. Potrivit multiplelor relatări făcute din capitala Ucrainei de jurnaliști și voluntari, străzile din Kiev au devenit adevărate “capcane” pentru invadatori.

Trupe ucrainene, civili înarmați, blindate și tancuri sunt ascunse pe poziţii pentru a angaja în luptă forțele rusești care sunt așteptate să intre masiv în oraş.

Pentru a doua noapte consecutiv, s-au dus lupte grele în capitala Kiev. Explozii uriaşe i-au îngrozit pe oamenii care încă nu au apucat să fugă din oraş.

Forţele ucrainene susţin că au respins un atac nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului.

Confruntările militare între cele două tabere au continuat la Vasilkov, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Kiev.

Sirenele de raid aerian i-au avertizat din nou să se refugieze în adăposturile din subteran.

Orașele Harkov și Nicolaev, bombardate de ruși

Şi în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, cerul a fost luminat de bombardamente.

Puţin după miezul nopţii, ministerul rus al Apărării anunţa că trupele au intrat în orașul ucrainean Melitopol fără a întâmpina vreo rezistență.

Chiar dacă soldaţii trimişi de Kremlin îşi continuă ofensiva, președintele Zelenski a rămas la Kiev.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Lângă mine se află liderul formaţiunii parlamentare ‘Slujitorul Poporului’, șeful biroului prezidențial, premierul Shmyhal, consilierul prezidențial ucrainean este, de asemenea, aici. Trupele noastre sunt aici, cetățenii sunt aici. Suntem cu toții aici pentru a ne apăra independența, țara noastră și va rămâne așa”.

În cursul serii, şi oraşul Nicolaev a fost bombardat. Mai devreme, mai multe elicoptere rusești cu însemnele armatei ucrainene au survolat la foarte joasă înațime, iar persoanele din jur au fost îndemnate să fugă unde văd cu ochii.

Mai devreme, mai multe elicoptere rusești cu însemnele armatei ucrainene au survolat la foarte joasă înațime, iar persoanele din jur au fost îndemnate să fugă unde văd cu ochii.

Podul care leagă Crimeea de Ucraina este locul despre care preşedintele Zelenski spune că s-au dus până acum cele mai intense lupte. Dar, armata sa a reuşit să le ţină piept trupelor ruseşti.

ONU: Peste 50.000 de ucraineni au plecat din țară în ultimele 50.000

Nick Paton Walsh, CNN Ucraina: „Au fost distrugeri masive aici în ultimele 48 de ore. Clădirea aceea a fost lovită direct, cel mai probabil de un raid aerian. Locuitorii acestui oraş sunt pur şi simplu îngroziţi. Au stins luminile aseară, hotelurile s-au scufundat în întuneric, iar copiii întrebau: `ce se întâmplă?`. Sunt avioane care zboară la joasă înălțime și în depărtare se aude zgomotul raidurilor aeriene, dar și focuri intermitente de armament. Mi s-a spus că au fost şi victime. Am văzut două cadavre, unul dintre ele, un bărbat a fost lăsat, din păcate, chiar în mijlocul drumului”.

Sub toată această teroare, oamenii fug să-şi salveze vieţile. Potrivit unui bilanţ ONU, numărul ucrainenilor care au plecat din ţară în ultimele 3 zile a depăşit 50.000. Cei mai mulți s-au întreptat către Republica Moldova, România şi Polonia.

Scott McLean, CNN Polonia: „Avem cifre noi de la autoritățile poloneze, care spun că 29.000 de ucraineni au trecut granița în Polonia de când a început invazia. Locul în care ne aflăm este la aproximativ 30 de minute de frontiera cu Ucraina. Mai exact, suntem într-o gară din orașul Przemysl. În urmă cu 20 de minute aici a sosit un tren (cu refugiaţi) din Odessa. A avut o întârziere de aproape patru ore. În partea ucraineană sunt întâzieri uriaşe, pentru că oamenii trebuie să obţină o autorizaţie oficială pentru a putea pleca. Această gară este, totodată, şi un centru de primire şi adăpost pentru refugiaţi. După cum puteţi vedea, în interior au fost puse paturi pentru ca oamenii să poată dormi. Evident, camerele de hotel în acest moment sunt foarte scumpe”.

Liderii ucraineni, inclusiv fostul preşedinte Petro Poroşenko, îi încurajează pe cei rămaşi acasă să ia armele pentru a-şi apăra ţara.

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei: „Stăm la coadă pentru arme. Stăm la coadă pentru a dona sânge pentru soldații noștri”.

Putin: „Principalele ciocniri ale armatei ruse nu au loc cu unități obișnuite ale forțelor armate ale Ucrainei, ci cu formațiuni naționaliste”

Chiar dacă sirenele antiaeriene sună fără încetare, Rusia îşi continuă campania de propagandă.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Principalele ciocniri ale armatei ruse, așa cum era de așteptat, nu au loc cu unități obișnuite ale forțelor armate ale Ucrainei, ci cu formațiuni naționaliste, care, după cum știți, sunt direct responsabile pentru genocidul din Donbas și vărsarea de sânge din rândul civililor din republicile populare Donețk și Lugansk”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Zelenski, Ucraina și Rusia discută despre stabilirea unui loc și a unei date pentru negocieri diplomatice

Sursa: Stirile protv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook