Extern 

Ce înseamnă Legea Marțială instaurată în Ucraina

Ce înseamnă Legea Marțială instaurată în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a instaurat Legea Marțială ca urmare a invaziei trupelor rusești. Decizia vine într-un moment în care se decide viitorul Ucrainei, țară supusă unui atac terestru și aerian așa cum Europa nu a mai văzut de decenii.

“Astăzi, preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să-și păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski, după invazia rușilor.

Ce este Legea Marțială

Legea Marțială este un sistem legal folosit (de obicei după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Legea marțială impune controlul militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului, în special ca răspuns la o urgență temporară, cum ar fi invazia sau catastrofa majoră, sau într-un teritoriu ocupat.

De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit.

În Ucraina, Legea Marțială permite un control mai strict asupra firmelor private sau de stat, limitarea circulației cetățenilor sau a străinilor, limitarea sau interzicerea partidelor sau a organizațiilor care amenință securitatea statului sau monitorizarea canalelor media (tipografii, edituri, televiziune și radio). De asemenea, Legea Marțială permite raționalizarea alimentelor sau folosirea locuințelor private pentru adăpostirea temporară a militarilor.

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook