Economic 

Scandal cu chitanțe false la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. 5 lei, transformați în 500

Scandal cu chitanțe false la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. 5 lei, transformați în 500

Chitanțe pentru taxe judiciare umflate din pix, la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Curtea de Conturi urmează să încheie un control din care ar reieși, printre altele, că sute de taxe judiciare pentru care s-au plătit câte cinci lei, au fost înregistrate în contabilitate cu o valoare de o sută de ori mai mare!

Banii erau apoi scoși din visteria universității. Așa au fost cheltuiți, în total, peste 250.000 de lei.

Verificările făcute de reprezentanții Curții de Conturi ar fi arătat că unele chitanțe pentru taxe judiciare de timbru au fost modificate cu pixul. În loc de 5 lei, în contabilitate au fost înregistrate cu 500 de lei. Infracțiunea a fost constatată încă din vara anului trecut de Corpul de Control al Ministerului Educației. Rectorul Universității Dunărea de Jos spune că ar fi luat atunci măsuri.

Prof. dr. Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos, Galați: „Orice taxă de acest tip s-a oprit în universitate. Doi: circuitul procedural al documentelor în universitate, la verificarea care s-a făcut pe parcursul corpului de control, s-a constatat că s-au respectat procedurile interne ale universității. Tot ce am putut verifica intern s-a dovedit a fi corect.”

Mai mult: pentru că vorbim despre o universitate de stat și despre venituri publice, instituția ar fi trebuit să fie scutită de instanțe de la plata acestei taxe.

În urma unei solicitări făcute de ȘtirileProTV, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au confirmat că, din iunie anul trecut, a fost deschis un dosar penal in rem pentru delapidare, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat, care vizează Universitatea Dunărea de Jos. În același timp, reprezentanții universității spun că de opt luni de zile, niciun procuror nu a venit să ceară documente sau să audieze vreun angajat.

Profesorii cer demisia rectorului

Confruntați cu această dezvăluire, mai mulți profesori din Universitatea Dunărea de Jos au cerut public demisia rectorului și a coordonatorului departamentului juridic.

Prof. dr. Ion Cordoneanu, cadru didactic al Universității Dunărea de Jos, Galați: „Este vorba de chitanțe false, fals și uz de fals și delapidare. Direct responsabil este domnul Lucian Puiu Georgescu, care, din momentul în care a apărut raportul, nu a făcut absolut nimic, nici măcar un demers intern de analiză. Pleacă chitanța de la poștă cu 5 lei, iar în universitate se decontează cu 500 de lei. Despre treaba asta se știa și nu s-a luat nicio măsură.”

Conducerea universității suspectează, însă, că, la mijloc, ar fi alte interese, din moment ce nici nu a fost încheiat oficial controlul Curții de Conturi și deja au apărut în spațiul public date din raport.

Dr. Alexandru Nechifor, prorector al Universității Dunărea de Jos, Galați: „Acest raport final al Camerei de Conturi nu ne-a fost adus la cunoștință, tot ceea ce știm este ce a apărut în ultima perioadă în presă. În această dimineață am făcut o sesizare la Comisia de Abuzuri din Parlamentul României.”

Raportul va trebui să lămurească alte două cheltuieli ilegale constatate anul trecut de Corpul de Control al Ministerului: peste cinci milioane de lei pentru drepturi salariale necuvenite și aproximativ 600.000 de lei pentru finanțarea unui club de fotbal.

Deocamdată s-a deschis un dosar penal de constituire de grup infracțional organizat, delapidare și abuz în serviciu.

Sursa: Stirile protv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook