Stiri 

CNSAS va primi de la SRI aproape 10 milioane de documente, care vor fi puse la dispoziţia publicului

CNSAS va primi de la SRI aproape 10 milioane de documente, care vor fi puse la dispoziţia publicului

dosar securitate cnsas
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a anunţat miercuri că va relua procedurile de declasificare şi transfer al dosarelor create de fosta Securitate, începând cu data de 21 februarie 2022. CNSAS urmează să primească circa 10 milioane de documente de la SRI.

CNSAS va primi în perioada imediat următoare 3.502 dosare cu peste 10.000 de volume din Fondurile Informativ, Reţea, Documentar, Penal, Neoperativ, Bibliotecă şi 0110, pe suport hârtie, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

Vor fi transferate, totodată, 3.184 de role de film şi 7.562 de jachete pe microfilm, pe care sunt arhivate 184.111 dosare din Fondurile Informativ, Reţea, 0110, Documentar şi Penal, precum şi 6 role cu fotografii şi documente din Fondul Penal şi 30 de benzi de magnetofon.

De asemenea, Serviciul Român de Informaţii va preda către CNSAS, în format electronic, date din evidenţa Centrului de Informatică şi Documentare (CID), însumând cca 2.900.000 de înregistrări, precum şi un număr de 49.000 de dosare de cadre pe suport hârtie, însumând cca 1.200 metri liniari de arhivă. Ulterior, vor fi predate cca 6.000.000 de fişe din Cartoteca Generală Documentară.

„Această preluare de material arhivistic reprezintă rezultatul dialogurilor instituţionale permanente dintre Colegiul CNSAS şi Serviciul Român de Informaţii şi determinării conducerii ambelor instituţii de a duce la bun sfârşit acest proces. Dosarele vor intra în arhiva CNSAS şi vor fi puse la dispoziţia publicului interesat de cunoaşterea istoriei României din perioada comunistă”, se mai arată în comunicatul CNSAS.

Sursa:digi24.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook