O fată de 15 ani în moarte cerebrală a salvat trei copii de pe listele de transplant. Familia a acceptat donarea organelor
O fată de 15 ani în moarte cerebrală a salvat trei copii de pe listele de transplant. Familia a acceptat donarea organelor
Trei copii aflați pe listele de transplant renal și hepatic au primit o nouă șansă, după ce familia unei fete de 15 ani din Satu Mare a acceptat să-i fie donate organele.
Copila a fost lovită, săptămâna trecută, de o mașină, pe trecerea de pietoni, chiar în fața școlii. Deși medicii au făcut tot posibilul să o salveze, fata nu a supraviețuit. Gestul părinților îngenunchiați de durere a emoționat o comunitate întreagă.
Daniela Dreghiciu, Purtător de Cuvânt Spitalul de Copii Cluj-Napoca: ”Fetița a fost internată în spitalul nostru în urmă cu 10 zile, în stare gravă, cu leziuni majore. Evoluția a fost nefavorabilă, s-au instalat semenele morții cerebrale și ulterior părinții au decis că aceasta este cea mai bună soluție – să dea viață unor alți copii”.
Rinichii au ajuns la doi copii de 8 și 15 ani. Transplantul renal a avut loc la Cluj-Napoca, într-o intervenție contracronometru. Cei doi făceau dializă și erau pe lista de așteptare de aproape doi ani.
Mama copilului de 8 ani: ”Pe această cale doresc să mulțumesc familiei îndurerate. Sport nu putea face. Nu putea sta în preajma altor copii pentru că risca să se îmbolnăvească mai repede ca un copil perfect sănătos. Dar cu timpul vom reuși, după transplant, să ne reintegrăm în societate”.
Micii pacienți au acum nevoie de recuperare.
Gheoghiță Iacob, purtător de cuvânt Institutul de Urologie și Transplat Renal Cluj-Napoca: ”Operațiile au decurs foarte bine, pacienții se află într-o stare foarte bună. Își reaiu funcția renală, să sperăm că vor reveni la o viață normală, în totalitate. Ei vor sta în spital cel puțin două săptămâni”.
Silviu Moga, Medic Primar Urolog Institutul de Urologie și Transplat Renal Cluj-Napoca: ”Intervenția de transplant renal este dificilă datorită condițiilor anatomice total diferite față de un adult – vasele sunt foarte fragile, și, mai mult decât atât, pacienții cu insuficiență renală cronică sunt hipodezvoltați. Ei nu se dezvoltă, datorită bolii, ca un copil normal, ceea ce a complicat și mai mult intervenția chirurgicală”.
Tatiana a salvat și viața unei adolescente de 14 ani din București. Aceasta a primit ficatul fetei, printr-un transplant realizat la Institutul Clinic Fundeni.