Economic 

S-ar putea amâna din nou plata ratelor la bănci. Economiștii avertizează asupra riscurilor

S-ar putea amâna din nou plata ratelor la bănci. Economiștii avertizează asupra riscurilor

 

 

Ratele la bancă au devenit o povară pe care tot mai mulţi români abia o duc. Guvernanţii se gândesc să îi păsuiască din nou pe cei care nu pot plăti creditele şi să suspende pentru o vreme plata ratelor, aşa cum s-a întâmplat şi în pandemie. Economiştii ne avetizează însă: chiar dacă varianta pare una de salvare, pe termen lung are costuri mai mari.

 

Din împrumutul făcut la bancă pentru 12 ani, Lidia mai are acum de plătit cinci ani. Iar dacă la început scotea din buzunar câteva sute de lei, acum rata o lasă fără o parte consistentă din buget.

 

La Ministerul de Finanţe se discută chiar de amânarea ratelor pentru cei care nu-şi permit, aşa cum s-a întâmplat și în pandemie.

Alexandru Păunescu, membru CSALB: Poate fi luată în considerare această variantă. Este o măsură benefică, mai ia din povara venitului lunar al cetățeanului.

Numai că măsura vine la pachet cu o serie de riscuri.

Irina Chiţu, director FinZoom.ro: Vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă se suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare. 

Adrian Mitroi, profesor de economi: Nu scapi de această obligație, doar primești o perioada de grație. Oricum vine vremea să plătești înapoi tot ce ai fost păsuit.

Calcul: cu cât va crește o rată, dacă se amână timp de 9 luni

O persoana care îşi amână rata cu 9 luni, după perioada de suspendare va avea de plătit cu 12% mai mult în următorii 5 ani, la un credit ipotecar. Aşa că specialiştii recomandă alte variante.

Alexandru Păunescu, membru CSALB: Să meargă la centrul de soluționare a litigiilor din domeniul bancar. 

Irina Chiţu, director FinZoom.ro: Prin refinanțare, pentru că refinanțarea acum este eficientă, având multe oferte cu dobânda fixă mică. 

Adrian Mitroi, profesor de economie: Aș propune un card de credit. E mult mai eficient, mai ușor, poți să prioritizezi cheltuielile. E mai ușor și mai ieftin. 

Amânarea ar putea fi luată în perioada următoare, în funcţie de cât de gravă devine situaţia economică a ţării.  În pandemie peste 600.000 de români au apelat la această soluţie

 

sursa:observatornews

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook