Politic 

De ce nu vrea USR desființarea SIIJ în varianta PSD-PNL: ”Ne vom întoarce în epoca Năstase”

De ce nu vrea USR desființarea SIIJ în varianta PSD-PNL: ”Ne vom întoarce în epoca Năstase”

Stelian Ion

USR susține că planul coaliției PSD-PNL de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul care rezolvă problema doar aparent, existând riscul ca România să se întoarcă la ”epoca Năstase-Stănoiu”.

Astfel, în prima zi de dezbateri pe proiectul Guvernului privind desființarea SIIJ, coaliția PSD-PNL-UDMR a respins propunerea USR ca discuțiile și votul în Parlament să fie amânate până când se pronunță asupra proiectului Comisia de la Veneția.

De asemenea, au fost respinse, ca principiu, argumentele USR pentru o ”desființare reală a SIIJ” și pentru refacerea competenței DNA.

USR susține că, de fapt, în varianta dorită de PSD-PNL-UDMR, desființarea SIIJ va fi ”urmată de apariția unor SIIJ-uri mai mici”.

Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe mai nimic. În acest context caragialesc se desfășoară dezbaterile pe proiectul actualului Guvern de desființare a SIIJ. În practică, pe formula dorită de PSD-PNL-UDMR, desființarea SIIJ va fi urmată de apariția unor SIIJ-uri mai mici, structuri atomizate la nivel național. Deci, înlocuim o problemă cu altă problemă. Nu se va schimba nimic în mod substanțial, domnul ministru Predoiu și-a asumat bifarea desființării SIIJ, în timp ce noi, în perioada în care USR a fost la guvernare, ne-am asumat desființarea reală a SIIJ și refacerea competenței DNA, cum era scris și în recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția. Recomandări care sunt acum ignorate cu bună știință, în mod regretabil. Să vorbim deschis: ceea ce se face acum este un vot de blam dat DNA. Pentru că unii din sistem nu vor ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, ne vom întoarce la lucruri din perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu. Aceasta este soluția «ingenioasă», «salvatoare» pe care o vede majoritatea”, afirmă Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, potrivit unui comunicat.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               „Ministrul Predoiu ne-a spus că va veni cu un proiect de desființare a SIIJ în concordanță cu toate cerințele europene formulate, în ultimii ani, de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO. Domnul ministru a ignorat proiectul coordonat de predecesorul său, Stelian Ion, proiect care se afla deja în Parlament, fusese adoptat de Camera Deputaților și putea fi aprobat rapid. Când a fost depus proiectul domnului ministru Predoiu a devenit evident motivul pe care a procedat așa: nu este vorba de o desființare a SIIJ, decât poate în cel mai juridic sens al cuvântului. În fapt, ce se va întâmpla este o reorganizare într-o formă consolidată a SIIJ, cu mai mulți procurori, mai mult control la numirea și revocarea lor, mai mare acoperire teritorială și mai mulți bani. Membrii CSM vor deveni singurii cetățeni români care au privilegiul bizar de a-și alege procurorii care să-i poată cerceta penal. Această așa-zisă desființare a SIIJ nu va păcăli pe nimeni din comunitatea internațională. Câtă vreme actuala putere va continua să mimeze reforma justiției, România va rămâne sub MCV și în afara Spațiului Schengen”, declară deputatul USR Mihai Badea.

În ședința de joi a Comisiei juridice din Camera Deputaților, majoritatea PSD-PNL-UDMR a respins, de principiu, argumentele USR potrivit cărora este nevoie de o desființare reală a SIIJ și de o refacere a competenței DNA în ceea ce privește dosarele magistraților, pentru a nu fi încălcat flagrant principiul egalității în fața legii.

Aceeași majoritate a respins propunerea USR de amânare a dezbaterilor și a votului pe proiectul Guvernului până când se pronunță Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneția a fost sesizată, la solicitarea USR, pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România, ca urmare a excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și a publicării noului proiect de desființare a SIIJ, iar o opinie a Comisiei de la Veneția este așteptată în cursul lunii martie.

Ca urmare a respingerii propunerii USR de amânare a dezbaterilor, ședința Comisiei juridice va continua vineri, 18 februarie, cu discutarea amendamentelor depuse, iar apoi va fi dat și votul în comisie, pentru ca săptămâna viitoare proiectul să ajungă în plenul Camerei Deputaților.

USR a anunțat că va continua să susțină – în comisii și în plen – amendamentele prin care DNA și parchetele specializate să-și recapete competența de a ancheta eventuale cazuri de corupție în rândul magistraților.

Predoiu: Există avize ale Comisiei de la Veneția

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că există cel puţin trei avize ale Comisiei de Veneţia privind proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, iar solicitarea făcută de deputatul USR Stelian Ion pentru amânarea dezbaterilor până la primirea unui punct de vedere din partea forului european duce la blocarea adoptării actului normativ.

Într-o intervenţie online la dezbaterea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor asupra proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, Predoiu a spus că solicitarea de amânare a dezbaterii vine din partea unui deputat care, pe tot parcursul anului 2020, a somat şi a criticat Ministerul Justiţiei pentru că nu emite OUG pentru desfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor.

În acel moment, s-a mai pus problema unui aviz suplimentar, a referendumului, a majorităţii care ar putea adopta sau respinge OUG, s-a pus în mod imperativ şi insistent problema unei ordonanţe de urgenţă. Nu vreau să insist asupra fracturii de logică între această cerere şi cererea formulată astăzi”, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, procesul propriu-zis de consultare a Comisiei de la Veneţia există deja, iar Ministerul Justiţiei a avut în vedere avizele emise de aceasta când a redactat proiectul.

Aşa cum s-a arătat chiar către de cel care a formulat cererea, ea a fost făcută de un partid politic din Opoziţie, prin intermediul Adunării Parlamentare (a Consiliului Europei), şi este evident că a fost făcută tocmai pentru a bloca acest proces de adoptare a proiectului de desfiinţare a SIIJ. Există cel puţin trei avize emise de Comisia de la Veneţia pe acest subiect. Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei va participa la aceste consultări, nu doar că va participa, dar le organizeză”, a explicat Cătălin Predoiu.

El a subliniat că nu vede niciun fel de incompatibilitate în a derula în paralel un proces de dezbatere în Parlament, “autoritate legiuitoare supremă”, şi Comisia de la Veneţia cu care va dialoga pe toate aceste probleme.

Nu ştiu dacă este o culpă faptul că Ministerul Justiţiei s-a grăbit, cum s-a spus aici, să-şi îndeplinească obiectivele din programul de guvernare. Înţeleg că mai nou este o culpă dacă trecem la treabă, nu aşteptăm luni de zile, probabil, pentru a rata obiectiv după obiectiv şi a critica eventual după aceea pe alţii că nu-l îndeplineşte. Noi suntem astăzi, aici, cu această problemă pentru că acest obiectiv a fost ratat în 2021. (…) Nu forţăm în niciun fel Parlamentul să adopte într-un anumit ritm şi participăm aici invitaţi ca toată lumea. Am parcurs toate procedurile până la promovarea acestui proiect de către Guvern, inclusiv dezbaterile publice. (…) Unele ministere stau şi luni de zile fără să-şi promoveze obiectivele. Noi nu înţelegem să procedăm astfel. De aceea, ne-am apucat imediat de lucru şi astăzi am venit în faţa dumneavoastră cu acest proiect de act normativ”, a transmis Predoiu.

Sursa: știrileprotv.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook