Extern 

UE condamnă apelul Dumei pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste din Ucraina: Ar fi o încălcare a acordurilor

UE condamnă apelul Dumei pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste din Ucraina: Ar fi o încălcare a acordurilor

Uniunea Europeană „condamnă ferm” apelul deputaţilor ruşi către preşedintele Vladimir Putin pentru recunoaşterea teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a declarat marţi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, citat de AFP.

„Această recunoaştere ar fi o încălcare clară a acordurilor de la Minsk”, semnate sub mediere franco-germană şi care prevăd revenirea acestor teritorii în cele din urmă sub controlul Kievului, a avertizat Borrell într-un mesaj pe Twitter.

Textul acestui apel către preşedintele rus a fost adoptat în „sesiune plenară” de către Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) cu scopul ca cele două teritorii să devină „state autonome, suverane, independente”, potrivit preşedintelui camerei, Viaceslav Volodin.

Sprijinul UE şi angajamentul „pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional rămân neclintite”, subliniază Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei europene invită Rusia să-şi „respecte angajamentele şi să se angajeze cu bună credinţă” în discuţiile cu Ucraina, Germania şi Franţa cu privire la procesul de pace în estul Ucrainei în cadrul formatului de negocieri „Normandia”, mai notează AFP citată de Agerpres.

Republicile proruse Doneţk şi Lugansk luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva forţelor proguvernamentale în estul Ucrainei de opt ani. Acest conflict, declanşat după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, s-a soldat cu peste 14.000 de morţi, potrivit AFP.

Sursa:digi24.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook