Politic Stiri 

Joe Biden va face declarații despre situația din Ucraina

Joe Biden va face declarații despre situația din Ucraina

Președintele Joe Biden va face, marți, la 22:30 (ora României), o declarație despre negocierile cu Rusia și situația în desfășurare din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor pe care le-a adus lângă granițele ucrainene.

Joe Biden va susţine de la Casa Albă „o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri. Statele Unite continuă să creadă că diplomația și dezescaladarea reprezintă cea mai bună cale de urmat în viitor, însă sunt pregătite pentru orice scenariu”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Preşedintele american a avut, marţi, o convorbire telefonică cu președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii „verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la granița ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un „prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să „rămână perfect coordonaţi” în faţa lui Vladimir Putin.

Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.

Invazia rusească este tot mai iminentă, spun mai mulți oficiali occidentali

Rusia a desfășurat peste 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton. Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că ,, nu am văzut nici un semn al reducerii prezenței militare rusești la graniță cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.

Ambasadoarea SUA la NATO a spus de asemenea că și guvernul american monitorizează situația după anunțul Rusiei, conform CNN.

Săptămâna trecută, consilierul de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a avertizat public că invazia rusească în Ucraina ar putea începe în zilele următoare.

„Nu putem prezice ziua exactă, dar spunem deja de ceva timp că suntem în fereastra de timp în care ar putea începe o acțiune militară majoră a Rusiei. Poate începe în oricare zi, inclusiv în săptămâna care urmează, până la sfârșitul Jocurilor Olimpice”, a spus Sullivan, duminică.

„Felul în care și-au adunat forțele și în care și-au manevrat obiectele ne arată că există o posibilitate reală de acțiune militară foarte curând. Suntem pregătiți să lucrăm pe partea diplomatică, dar suntem, de asemenea, pregătiți să acționăm cu unitate și hotărâre cu aliații și partenerii noștri, dacă Rusia acționează”, a adăugat el.

Luni, Volodimir Zelenski a spus că există informația că invazia rusească ar începe din 16 februarie. El a spus că a decretat ca această zi să fie declarată „Ziua Unității”.

De asemenea, SUA și alte țări europene și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât mai curând pentru a nu fi în pericol, iar ambasada americană a fost mutată de la Kiev la Lvov, în vestul țării.

Sursa: Digi24

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook