Economic 

Mii de oameni încearcă să își recupereze banii de pe urma unor spectacole care nu s-au mai ținut

Mii de oameni încearcă să își recupereze banii de pe urma unor spectacole care nu s-au mai ținut

Mii de oameni din întreaga țară așteaptă să-și primească înapoi banii dați pentru participarea la evenimente cu artiști internaționali care nu au mai avut loc.

Pandemia a anulat mai multe spectacole, iar „Inspectorul PRO” a aflat, că în ciuda promisiunilor făcute de firme și autorități, sumele nu au revenit în conturile clienților. Platformele de vânzare a biletelor îi trimit pe păgubiți către organizatorii de evenimente. Doar că mulți dintre aceștia au dispărut.

În Romania, peste 700 de concerte au fost anulate din cauza pandemiei. Și încă pe atâtea sunt reprogramate, conform celei mai mari platforme de vânzare de bilete din tara noastră. Este un adevărat dezastru pentru organizatorii de evenimente. Dar și pentru miile de oameni care și-au cumpărat tichete și nu-și mai primesc banii înapoi.

Mihaela Viziri, păgubită: „Banii aceia au ajuns undeva, sunt în conturile cuiva sau cineva deja i-a cheltuit…”.

Richard Clayderman și Stjepan Hauser sunt două dintre concertele cu artiști internaționali anulate. Evenimentele ar fi trebuit să aibă loc la București și în câteva orașe din țară. Peste 4.000 de oameni și-au cumpărat bilete, încă din 2019.

Mihaela Viziri, păgubită: Concertul trebuia să aibă loc pe 16 aprilie 2020”.

Inspectorul PRO vă prezintă cazul acestei femei care ar fi trebuit să primească de la organizator 700 de lei înapoi, pentru două tichete achitate la concertul cu Hauser.

Mihaela Viziri, păgubită: Am fost anunțată că se va muta data concertului și că să așteptăm. A trecut 16, a trecut și data. În final, am fost informată că ni se vă acorda un voucher…”.

Voucherul, gândit că o garanție, a expirat și el, la finalul lunii septembrie. Oricum nu putea fi folosit decât pentru spectacolele aceluiași organizator. Anunțul a fost făcut de platforma care a vândut biletele online. Vorbim de cea mai mare agenție de ticketing din Romania.

Emil Ionescu, reprezentantul platformei: „Organizatorul ne-a rugat să informăm spectatorii că, în caz că evenimentul nu se va întâmpla, ne va returna banii plătiți către acesta, pentru a-i plăti către spectator înapoi – Noi”.

Organizatorul nu a virat însă banii către platfoma și sumele n-au ajuns înapoi la oameni. De asemenea, concertele cu Richard Clyderman și Stjepan Hauser nu au fost reprogramate. Și cum nici alte evenimente nu au mai avut loc, spectatorii au rămas cu voucherele nefolosite.

Miile de păgubiți și-au îndreptat plângerile către agenția de ticketing. Dar și către Protecția Consumatorului, unde s-au înregistrat 1.332 de reclamații pe aceeași temă, a biletelor anulate.

Conform legii, organizatorul ar mai avea timp până în decembrie să returneze banii oamenilor.

Emil Ionescu, reprezentantul celei mai mari platforme de vândut bilete: „Organizatorul nu este de găsit. Am contactat inclusiv foști angajați ai acestuia, oameni care au lucrat cu el, care construiesc scene, lumini, am întrebat pe toată lumea din piață. Nimeni nu știe unde este acest domn…”.

Mihaela Viziri, păgubită: „Mi s-au dat un număr și o adresă de mail. Număr invalid, adresa de mail invalidă. Am dovada… adresa de mail invalidă… Când sun la acel număr – oricine poate suna – apare număr invalid. Acest organziator este unul fantomă”.

Echipa de la Inspectorul PRO a căutat societatea.

Vedem că firma de organizare de evenimete este în funcțiune. Totodată, patronul acesteia este un cetățean de origine egipteană. Și autoritățile au încercat să dea de el, dar nu au reușit. Nimeni nu știe nimic de el. Noi i-am verificat firma și am văzut că, în ultimii 3 ani, nu și-a mai declarat datele financiare.”

Societatea apare pe numele unei femei, tot de origine egipteană.

În Romania însă, nu ea ar fi organizat evenimentele. Ci acest bărbat, care ar fi rudă cu ea. El este cel care ar fi activat pe piață de divertisment din tara noastră. Și în ultimii 10 ani, ar fi pus în scena evenimente mari la Romexpo, Arenele Romane, Ateneu și Operă.

Guvernul a dat doua ordonanțe de urgență și o lege pentru protejarea firmelor organizatoare. Actele normative nu specifică însă ce se întâmplă dacă acestea dau faliment, sau dacă patronii fug cu banii. Cu alte cuvinte, legea nu îi protejează și pe cumpărători. Spre deosebire de alte țări unde clienții sunt despăgubiți.

Emil Ionescu, reprezentantul celei mai mari platforme de vândut bilete: „De exemplu, în UK e o schemă de 900 de milioane de euro, au făcut și asigurări, dar și în alte țări din Europa: Belgia, Franța, Spania… Au asigurat consumatorul final că, în caz că se întâmplă lucruri de genul acesta, își pot recupera banii de undeva… Statul a garantat evenimentele…”.

Nu și la noi! Industria de spectacole și divertisment este singura care nu a beneficiat de ajutor de stat în pandemie. Imediat după lockdown, scăderea vânzărilor a fost de 99 %. Iar în lunile care au urmat vânzarea de bilete s-a reluat doar pină la 25%.

Ministrul Culturii ne-a refuzat interviul, dar a precizat că nu a găsit surse de finanțare pentru acest sector. Asta în timp ce Spania, de exemplu, oferă acum vouchere de 400 de euro tuturor tinerilor vaccinați, care vor să meargă la concerte, teatru sau operă.

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook

Open Whattapp