La Timișoara, frigul din școli, nu pandemia a trimis elevii în online
La Timișoara, frigul din școli, nu pandemia a trimis elevii în online
Frig este nu doar în locuințele din București, ci și în Timișoara. Din cauza unor lucrări la rețeaua de termoficare, căldura a fost temporar sistată în mare parte din oraș. Și cum în sălile de clasă temperatura nu trece de 15 grade Celsius, elevii au fost trimiși acasă, la ore online. Până acum, patru școli și-au închis porțile din cauza frigului.
Elevii de la Școala Gimnazială nr. 16 din Timișoara se pregătesc de ore. Își trag fermoarele. Nu la penare, ci la geci. Temperatura din clase nu trece de 15 grade Celsius, așa că cei mici sunt nevoiți să stea înfofoliți.
„Tremurăm. Nu avem căldură în școală din cauza lucrărilor pe care le efectuează Colterm pe strada București. Am propus să desfășurăm orele în sistem online”, spune Luminița Marinescu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 16 din Timișoara.
Aceeași situație este și la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: „În această sală de clasă astăzi ar fi trebuit să fie elevi, însă frigul îi ține departe de școli. Haideți să vedem care este temperatura de la nivelul băncii: 15,5 grade. Cea a aerului: 15 grade”.
Singurii prezenți în sălile de clasă sunt profesorii, care predau online. Nu oricum, ci cu fularul la gât.
„Infrastructura și resursele existente nu ne mai permit desfășurarea cursurilor față în față”, spune Cristina Farkaș, director adjunct al Liceului Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: „În această clasă temperatura caloriferului este de 14,8 grade, semn că agentul termic nu a fost furnizat”.
„Nu este normal ca în 2021, când alții vor să o ia de la Pământ pe Marte, noi să ne gândim că nu avem infrastructura școlară pusă la punct”, spune Marin Popescu, inspector școlar general la ISJ Timiș.
De vină pentru situație sunt lucrările la rețeaua principală de termoficare. Nimeni nu s-a gândit că frigul va veni înainte ca lucrările să fie gata.
„Constructorii trebuie trași de urechi și dirigintele de șantier, evident, dar în momentul în care noi cerem unui constructor să execute lucrări care iau un an de zile în 6 luni trebuie să avem un grad de flexibilitate”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimar al Timișoarei.
Săptămâna viitoare problema va fi rezolvată, dau asigurări autoritățile locale. Până acum, patru școli din Timișoara și-au închis porțile din cauza frigului din sălile de clasă.
Sursa: digi24