Testele Covid-19 care pot fi administrate chiar de către părinți și copii vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului
Testele Covid-19 care pot fi administrate chiar de către părinți și copii vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului
Teste Covid-19 care să poată fi administrate de personal fără competențe medicale, chiar și de către părinți și copii, vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului, a declarat sâmbătă, la B1 TV, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. El a arătat că asemenea teste nu sunt autorizate la nivel european, “dar sunt state precum Franța și Austria care la nivel național au omologat aceste teste”.
Când vor fi omologate? Potrivit ministrului, “s-a solicitat din partea Ministerului Sănătății, în baza abilitării prin hotărâre CNSU, hotărârea 76, omologarea cu celeritate. Nu știu care este procesul și care este durata lui, dar știu foarte bine că trebuie să se întâmple în zile, ore”.
Sorin Cîmpeanu la B1 TV, despre teste care nu necesită personal medical:
“Sorin Cîmpeanu: Dacă vă amintiți în lunile februarie și martie, două luni am fost cel care a solicitat omologarea acestor teste zi de zi, public și numai public. La nivel european, Agenția Națională (sic!) a Medicamentului trebuie să spun că nu a autorizat aceste teste, dar sunt state precum Franța și Austria care la nivel național au omologat aceste teste. Așa va face și România. Nu știu să vă spun de ce abia acum.
Moderator: Cine a pus frână?
Sorin Cîmpeanu: S-a mers tot timpul pe ideea, valabilă și acum de altfel, că aceste teste nu pot fi luate în considerare fără să fie confirmate ulterior de teste antigen rapid sau de teste PCR. S-a înțeles acum că acest proces de screening în care utilizăm testele noninvazive pe bază de salivă și peste care avem nevoie de teste care să nu necesite personal medical pentru administrare, pentru că dacă mergem pe personal medical pentru administrare la numărul de aproape 3 milioane de elevi și preșcolari este absolut imposibil să nu se blocheze acest proces de testare din nou. Mai mult decât atât, pentru testele antigen rapide și PCR știm foarte bine că este nevoie de acordul expres al părinților.
Deci este nevoie de teste care să fie autoadministrabile, teste care să poate fi administrate și de personal fără competențe medicale, chiar de către părinți, chiar de către copii. Aceste teste vor fi autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului. Există o paletă largă deja de tipuri de teste non invazive, pe bază de salivă. Agenția Națională a Medicamentului este cea care trebuie să decidă care este tipul care poate fi omologat și să transmită cerințele tehnice, specificațiile tehnice către ONAC pentru a putea fi achiziționate cu maximă celeritate.
Moderator: Când estimați că vor fi aprobate testele și când vor ajunge în școli?
Sorin Cîmpeanu: Nu vă pot da un răspuns pentru că nu cunosc procesul de omologare. Știu însă că s-a solicitat din partea Ministerului Sănătății, în baza abilitării prin hotărâre CNSU, hotărârea 76, omologarea cu celeritate. Nu știu care este procesul și care este durata lui, dar știu foarte bine că trebuie să se întâmple în zile, ore.
Moderator: Ce se va întâmpla dacă vor fi părinți care vor refuza și aceste teste?
Sorin Cîmpeanu: Îmi place totuși să cred că nu suntem în povestea cu drobul de sare, dacă sunt teste care pot fi administrate, autoadministrate de către copiii din vârstă de 6, 7 ani.”
Ministrul a intervenit și la Realitatea TV, unde a spus că luni dimineață „vom vedea dacă ANM a transmis sau nu omologarea pentru aceste teste”. După care a completat că în școli au ajuns teste antigen-rapide.
Sursa: edupedu