National 

Căldura se scumpește cu 60%. Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen

Căldura se scumpește cu 60%. Romgaz a dublat prețul gazelor pentru Elcen

Romgaz a dublat prețul gazelor pe care le va furniza către Elcen pentru prepararea agentului termic, în perioada următoare. Astfel costul de producție al gigacaloriei va crește cu circa 60%, iar prețul final, plătit de populație, se va scumpi cu 20%. Aceasta dacă Consiliul General va păstra subvenția acordată populației la nivelul actual și nu va decide să o mărească.

Conform economica.net, după mai multe negocieri, între Romgaz, cel mai mare producător de gaze, controlat de stat, și Electrocentrale București (Elcen) s-a stabilit prețul gazului pentru următorul an, care va intra în vigoare de la 1 octombrie. Acesta va fi de 151 lei/MWh, dublu față de cel convenit până în prezent, Chiar și așa, este unul bun, dat fiind că prețul gazelor cu livrare în 2022 a crescut la 230 de lei/MWh.

În aceste condiții, având în vedere că prețul gazului reprezintă cam 70% din valoarea costului de producție pentru agentul termic, rezultă că o majorare de circa 60%. Dacă în prezent Termoenergetica plătește către Elcen circa 206 lei/Gcal, de la 1 octombrie, prețul va ajunge la 329 de lei/Gcal. La populația din București, gigacaloria va ajunge la un preț final de 590 de lei, cu aproxiamtiv 20% mai mare decât cel plătit în prezent.

Nicuşor Dan

Bucureștenii privesc spre Primăria Generală

O bună parte din acest preț, este subvenționat de Primăria Municipiului București, dat fiind că cetățenii plătesc doar 163 de lei/Gcal, față de prețul real de 490 de lei cât este acum.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul unei scumpiri. Dacă Consiliul General va menține subvenția actuală, ceea ce presupune creșterea prețului pentru populație cu 20%. Sau dacă va fi majorată valoarea subvenției acordată bucureștenilor, caz în care bugetul local va avea de suferit.

Primăria are restanțe la plata subvenției

Pe de altă parte însă, Primăria Generală se confruntă cu probleme cu plata subvenției la căldură, chiar în condițiile prețului actual. La jumătatea anului, Primăria avea restanțe de peste 540 de milioane de lei la plata acestei subvenții, și a fost nevoie de o decizie a Guvernului pentru a o plăti.

„Până la lichidarea obligaţiei de plată în sumă de 543.186.308,39 lei, datorată Societății Compania Municipale Termoenergetica București S.A. de către municipiul București, Direcția Generală Regională a Finanţelor Publice București alocă bugetului local al municipiului București cote defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata obligației către Societatea Compania Municipală Termoenergetica București S.A”, se arată într-un ordin al ministerelor Dezvoltării și Finanțelor.

sursa: evz.ro

Articole care te-ar putea interesa...

LASA UN COMENTARIU!

Parerea ta conteaza!

×

Dă-ne un like pe Facebook